Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Utrinki s Snežnika (14)

Dotik: Tako kot si zvezda večera za nastop nadene lepo obleko, tako je bila gora za svoj drugi zimski nastop odeta v tanko in prosojno snežno prevleko.

Na gala predstavi

V Konju, trgovini obmorskega mesta, po stopnicah prihaja naproti množica brezhibno oblečenih nakupovalcev. Zakaj me je neznana ženska tako pozorno pogledala? "Kaj danes niste na Snežniku?" Dvignem nakupovalno vrečko: "Nekaj sem si privoščil. Grem zvečer." Na kratko pomislim, česa še nisem videl v tem mestu, pa sem si želel. "Rad se sprehajam po teh sončnih ulicah. Najraje ob Velikem kanalu in ob morju."
 
Med spogledovanjem s soncem na glavi pomola Audace vem, da moram kmalu naprej, vendar šele na Harijah vidim, zakaj: na gori čepi tanek, širokokrajen oblak. Sviščaki po višini snega niso povsem zimski, pravi januarski vtis pomagata ustvarjati oster veter in nižja temperatura. Tako močno vleče, da se v pohodne hlače preoblečem v avtu. Na hitro dam nekaj na ogenj prebave, da me med potjo ne bo zeblo.
 
   
 
   
 
Tisto, kar bi na Sviščakih moral storiti za smreko, prestavim na kasneje in se po gozdni cesti poženem, kot bi zamujal na večerno predstavo. Tudi v zraku se pokadi, veter v pozdrav spusti s smrek nekaj snežnih zastav. Pri Gabrijelu me mehur ponovno opomni, vendar se dogovoriva: jaz tebi toploto, ti v meni zmanjšaš pritisk. Na odcepu pekelske ceste popustim, vendar se poleg malih zapornic hočejo dvigniti še velike. Reši me dogovor v troje, na tem delu ceste piha na vso moč. Tako smo hodili celo uro, srečali veliko sestopajočih, ujeli lep sončni zahod in tudi dober trenutek v zavetrnem kraju, že nad Kapetanom.
 
Oblak dohitim na obračališču. Dovolj redek je, da na beli poti uživam naprej, sedaj skozi borovje. Pri kamnitih vratih v Jegno, kratko in lepo ravnico pod kočo, sem presenečen, kdaj sem spregledal Skalco, čeprav sem šel tesno mimo tega kamnitega varnostnika vrha Snežnika. Pet minut do koče mi je pri srcu prijetno toplo, čeprav se je temperatura spustila krepko pod ničlo. Na zadnjih metrih ujamem zadnjo svetlobo. Slovenija je čudovita dežela! V takih trenutkih se to bolj čuti kot vidi.
 
   
 
   
 
Novica o novem uspehu Petra Prevca polepša izlet. Danes je zmagal na svetovnem prvenstvu in jutri bomo imeli v Sloveniji zelo lep dan. Ob štirih ponoči je nebo še bilo jasno, ob pol sedmih kočo že obkroža tanek oblak. 'Klač' pravijo domačini tistemu, ki se klati okoli, vrh je vedno primeren za jutranji potep. Bom videl sončni vzhod ali mi bo to preprečevala tanka oblačna koprena, ki jo čez goro ženejo vetrovi severa? V pravem trenutku se spusti gornja meja oblaka, da lahko ujamem prvi žarek svetlobe. 'Nekaj' je bilo prijazno do mene. Hvala!
 
   
 
   
 
Dan se je razvil v običajno zimsko nedeljo, obiskovalcev gore je bilo temu primerno veliko. Po delnem zavetju jugozahodnih pobočij je bil potep poln svetlobe in prebijanje skozi pobeljene veje borovja polno užitkov. Lepa melodija svetlobe je zvenela ves dan, zaradi mojega premikanja po gori so se navidezno spreminjale podobe nizkega borovja in visokih smrek. Lepa igra svetlobe in senc v tokratni gorski predstavi ja trajala vse do večera.
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Snežnik, 17. januar 2016

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti