Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pastirjovc

Manjši sadovnjak je opaziti na zahodnem pobočju ob griču Pastirjovc, katerega že ime pove, čemu je služil v preteklosti, okrašen s smreko cvizlo (dvojno deblo in vrh)Janez Pikon: Pot v šolo je nekoč vodila mimo oblega griča, tudi bosih nog in znanja željnih šolarjev iz vasice Podjelje do osnovne šole v Srednjo vas.

Pastirjovc

Prisojno pobočje Poljana nad Češnjico je skriti pašnik pod grebenom Slatovnika in Javornico in razdeljena na dva večja sončna predela, ki višje preide do gozdne meje pod strmo pobočje Brnice. Severno meji z grebenom Slatovnik (1103 m) nad Ptoncem ob Srednji vasi in južno pod Javornico (1112 m). Več poti vodi preko predela višje na Javornico in Četeže, ter nižje v Srednjo vas, Češnjico, Podjelje in Jereko. Po pašniku je nekoč vodila šolska pot, ko je bila osnovna šola še v Srednji vasi. Manjši sadovnjak je opaziti na zahodnem pobočju ob griču Pastirjovc, katerega že ime pove čemu je služil v preteklosti, okrašen s smreko cvizlo (dvojno deblo in vrh).

Več poti vodi preko predela višje na Javornico in Četeže, ter nižje v Srednjo vas, Češnjico, Podjelje in JerekoPot v šolo je nekoč vodila mimo oblega griča, tudi bosih nog in znanja željnih šolarjev iz vasice Podjelje do osnovne šole v Srednjo vasPo pašniku je nekoč vodila šolska pot, ko je bila osnovna šola še v Srednji vasiPot v šolo je nekoč vodila mimo oblega griča, tudi bosih nog in znanja željnih šolarjev iz vasice Podjelje do osnovne šole v Srednjo vasPot v šolo je nekoč vodila mimo oblega griča, tudi bosih nog in znanja željnih šolarjev iz vasice Podjelje do osnovne šole v Srednjo vas

Peca (721 m), gozdni vrh na vzhodnem in južnem predelu pašnika nad vasjo z jamo, breznom ali votlino pod vrhom (Junčnca), ki sta skrbno skrita in razen domačinov malokdo pozna vrh, ter votlino severno nad vasjo.

Na zahodnem pobočju pašnika v smeri Srednje vasi raste šest, preko sto let starih hrušk (tepk), sedma, ki je rasla višje na pašniku, so odstranili, verjetno se je zaradi visoke starosti posušilaPeca (721 m), gozdni vrh na vzhodnem in južnem predelu pašnika nad vasjo z jamo, breznom ali votlino pod vrhom (Junčnca), ki sta skrbno skrita in razen domačinov malokdo pozna vrh, ter votlino severno nad vasjoPeca (721 m), gozdni vrh na vzhodnem in južnem predelu pašnika nad vasjo z jamo, breznom ali votlino pod vrhom (Junčnca)Prisojno pobočje Poljana nad Češnjico je skriti pašnik pod grebenom Slatovnika in Javornico in razdeljena na dva večja sončna predelaBrezno Junčnica (Junčnca) z nadmorsko višino (710 m), 16 metrov dolžine in 3 metre pod površjem

Brezno Junčnica (Junčnca) z nadmorsko višino (710 m), 16 metrov dolžine in 3 metre pod površjem. Počasi se vodoravno zoži do vmesnega malo bolj udobnega in večjega prostora. Votlina delno zavije zahodno, dlje so nemočni tudi žarki močne baterije.

Vlažnost votline in sledi ptic na vhodu jame so edini vidni znaki, ki jih opazim. Verjetno v njej že dolgo ni bilo nikogar, čeprav naj bi po pripovedovanju zdaj že starejših, votlina sredi prejšnjega stoletja gostila vaške fantine (raziskovalce). Radovednost jih je gnala tako daleč, da so za vsako nogo posebej z vrvjo privezali najbolj pogumnega med njimi (varovanje), ta se je vlekel po telesu do možnega kraja brezna. Pri vračanju so mu pomagali z vrvjo prijatelji (raziskovalci). Uradno je votlina odkrita leta 1935, vendar ime samo pove, da so jo domačini poznali že veliko pred omenjeno letnico.

Na zahodnem pobočju pašnika v smeri Srednje vasi raste šest, preko sto let starih hrušk (tepk), sedmo, ki je rasla višje na pašniku, so odstranili, verjetno se je zaradi visoke starosti posušila. To bi najbolje vedeli domačini iz Češnjice, Šoštar (zgornje tri), Bernik (spodnji dve), Mlakar (spodnja in najbolj vzhodna tepka) ob griču Pastirjovc z značilno smreko (cvizlo).

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Pastirjovc

Poljana nad ČešnjicoManjši sadovnjak je opaziti na zahodnem pobočju ob griču Pastirjovc, katerega že ime pove čemu je služil v preteklosti, okrašen s smreko cvizlo (dvojno deblo in vrh) Šest tepk na PoljaniPrisojno pobočje Poljana nad Češnjico je skriti pašnik pod grebenom Slatovnika in Javornico in razdeljena na dva večja sončna predela
Grič PastirjovcPot v šolo je nekoč vodila mimo oblega griča, tudi bosih nog in znanja željnih šolarjev iz vasice Podjelje do osnovne šole v Srednjo vas PoljanaPoljana severno meji z grebenom Slatovnik (1103 m) nad Ptoncem ob Srednji vasi in južno pod Javornico (1112 m)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti