Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Velika nagrada

Mednarodne zveze gorniškega filma

Ob okrogli obletnici slovenski festival gosti srečanje Mednarodne zveze gorniškega filma, ki bo danes, 18. februarja, veliko nagrado za leto 2016 podelila ameriški produkcijski hiši Sender Films.
Danes se v Cankarjevem domu začenjajo tudi predavanja letošnjih gostov: Kurta Diembergerja, Domna Škofica, Jacka Tackla in Hazel Findlay.

10. festival gorniškega filma ob okroglem jubileju gosti srečanje Mednarodne zveze gorniškega filma, ki vsako leto podeli nagrado za življenjsko delo priznanim filmskim ustvarjalcem gorniških filmov. Letos jo prejmejo Peter Mortimer, Nick Rosen in Josh Lowell, tvorci zgodbe Sender Films, ki so bolj kot kdor koli drug približali lepoto, pustolovski duh in izjemne napore plezalnega športa širokim množicam. Seznam odlikovanj, ki so jih prejeli na številnih festivalih po vsem svetu, je zelo dolg, pa tudi v desetletni zgodovini Festivala gorniškega filma so bili vedno prisotni z najnovejšo filmsko produkcijo. Slovensko občinstvo so navduševali Prvenstveni vzpon, Po robu, Sam v steni, Švicarski stroj, Točka brez povratka, Napredovanje, Honnold 3.0, Visoka napetost, Vroča punca, Učitelj, Težko težko, Vstaja v Dolini in v torek predvajana Črta na nebu.
Skoraj vedno je z njimi domov potovala tudi kakšna festivalska nagrada in tako so več kot zasluženi prejemniki velike nagrade Mednarodne zveze gorniškega filma 2016.

Podelitev nagrade Mednarodne zveze gorniškega filma za leto 2016 s projekcijo plezalnih filmov Visoki in mogočni, Spopad na Peklenskem ranču in Orbayu bo danes, 18. februarja, ob 18. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Na največjem gorniškem festivalu v Sloveniji je letos na ogled 46 filmov z vsega sveta o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, med njimi številni nagrajenci tujih festivalov. Tričlanska mednarodna žirija, ki jo sestavljajo namestnica direktorja gorniškega festivala v Tatrah in podpredsednica Mednarodne zveze gorniškega filma Gabriela Kühn s Poljske, ameriški vrhunski alpinist, gorski vodnik, publicist in predavatelj Jack Tackle ter slovenski poklicni glasbenik in plezalec Marko Brdnik, bo v petek imenovala najboljše filme v posameznih kategorijah (alpinizem; plezanje; gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura), nagrajenca TV Slovenija pa bodo izbrali Aleša Valič, Andrej Otovčevič in Andraž Pöschl.

Nagrajeni filmi bodo v Cankarjevem domu v Ljubljani in Mestnem kinu Metropol na ogled v petek, 19. februarja, v Mestnem kinu Domžale pa konec tedna, 20. in 21. februarja 2016.

...02.2016
Fb: Festival gorniškega filma

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti