Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zorku Čotarju v slovo

Primorski dnevnik, GoricaPošten, delaven in predan goram bo ostal z zlatimi črkami zapisan v zgodovino SPD

Zorko Čotar bo ostal z zlatimi črkami zapisan v zgodovini Slovenskega planinskega društva iz Gorice zaradi dolgoletnega članstva, nekajletnega predsednikovanja, planinskih podvigov in prejetja pomembnih priznanj. Predvsem pa bo trajno zapisan v spominu ljudi zaradi svojega dobrega srca, poštenosti, delavnosti »Ni poznal besed "ne utegnem, ne morem". Pripravljen je bil pomagati in poprijeti za katero koli delo. Ni bil gostobeseden, prej nasprotno, in ni silil v ospredje. Ko pa je spregovoril, je bila njegova beseda jasna, prodorna, po potrebi tudi kritična,« se ga spominja Vlado Klemše, Čotarjev sopotnik v vodstvu planinskega društva.

Rojen je bil 16. marca 1932 v Renčah. Tam je odraščal do svojega dvanajstega leta, ko se je z družino preselil v Gorico, kjer je njegov oče v Ulici Del Poggio odprl mizarsko delavnico. Zorko je tu obiskoval nižjo srednjo šolo in gimnazijo, v prostem času je pomagal očetu v delavnici. Nekaj časa se je zaposlil kot potnik, veliko je potoval po tedanji Jugoslaviji. Po očetovi smrti pa je prevzel mizarsko delavnico in jo upravljal. Leta 1962 je na skupno življenjsko pot stopil z Vido Pahor in se priženil na Palkišče, nakar sta si z ženo novi dom uredila v severni mestni četrti v Gorici. Leta 1964 se jima je rodil sin Miran.

Njegove človeške kvalitete so se odražale v družbenem angažiranju. Daljše obdobje je na njem slonela goriška Kmečka zveza, bil je tudi član Slovenske kulturno gospodarske zveze, Zveze slovenskih kulturnih društev, sodelavec Kulturnega doma. Njegova predanost goram ga je že kmalu po drugi svetovni vojni privedla med člane Slovenskega planinskega društva. V glavni odbor društva je bil prvič izvoljen leta 1972, od leta 1977 pa je kot član ožjega vodstva opravljal razne zadolžitve. Od 24. aprila 1987 do 27. oktobra 1989 je bil društvu predsednik. Ponosen je bil na svoje pohodniške podvige. Prehodil je Slovensko planinsko pot in tudi Pot prijateljstva, ki se vije po najlepših vrhovih naše dežele, Avstrije in Slovenije, udeleževal se je pohodov Števerjan-Gonjače. Svojo ljubezen za gore je prenesel tudi na sina. Za svoje dolgoletno delo pri planinskem društvu je leta 2002 prejel Svečano listino - najvišje priznanje Planinske zveze Slovenije. Leta 2012 so se mu s plaketo ob življenjskem jubileju oddolžili tudi goriški planinci.

Bil je poštenjak in marsikomu prijatelj, zato je cenil prijateljstvo in poštenost, rad je imel družbo in se je včlanil tudi v Društvo slovenskih upokojencev. Umrl je v soboto pod večer v goriški bolnišnici. Hvaležni ljudje se bodo od Zorka Čotarja poslovili danes od 8. ure dalje v mrliški veži bolnišnice in ob 10. uri v cerkvi sv. Ivana v Gorici.

03.02.2016

 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti