Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Debeli vrh

Silvo Baznik: Minus devet stopinj Celzija je temperatura na Rudnem polju, ki je izhodišče današnje ture na Debeli vrh.

Ob cesti pred biatlonskim centrom parkirava, pripneva smuči na čevlje, oprtava nahrbtnika in stopiva na brezmadežno belino ter pričneva utirati gaz skozi poljuške gozdove do gozdne ceste s smučišča, ki jo prečiva pred razcepom na Krucmanovih kontah.

Tu nadaljujeva levo ob robu razglednega roba gozda. Zapadlo je precej snega in smuči se ugrezajo okoli dvajset centimetrov, ko stopava naprej po zasneženi cesti. Kmalu sva zopet v gozdu in ko se prične spuščati, se levo odcepi kolovoz. Po nekaj minutah hoje se vzpneva po poseki navzgor, kjer se malce položi. Nadaljujeva po neizraziti dolinici in nato preideva na zložna pobočja ter naprej po ozki spodnji dolinici Zgornji Razor. Drživa se levih pobočjih in počasi zapuščava dolinico ter se vzpenjava po vedno bolj strmih pobočjih in po nama znanih grapah proti vznožju Debelega vrha, kjer se svet razširi in na levi zagledava v daljavi Viševnik in Veliki Selišnik, na desni pa zahodni greben Mrežc. Tu je svet poln kotanj in manjših vzpetin. Hodiva proti levi in prečiva svet do dolinic pod južnimi pobočji. Odločiva se za vzpon po levem pobočju. Utiranje poti naju je že dobro namučilo in korak postane počasnejši. Sonce prijetno greje in zato zgornja oblačila romajo v nahrbtnik. Počasi in vztrajno se dvigujeva ter kmalu doseževa zgornji greben. Le še nekaj korakov in sva na vrhu 1962 m visoke gore.

Na robu je polno opasti in zato se ustaviva pred robom nad dolino Krme. Tu je debelina snega skoraj meter in ko stopiva s smuči, se globoko ugrezneva. Pripraviva prostor za odmor, snameva kože s smuči in se okrepčava. Razgledi so prekrasni. Na Viševniku in Mrežcah so pohodniki in smučarji, na najninem vrhu pa uživava sama v miru.

Z vrha smučava po poti vzpona na ravnico pod goro, kjer ponovno natakneva kože na smuči in se vrneva na vrh. Na nebu nad bohinjskimi gorami nastajajo oblaki, tudi Triglav dobi prvo kapo in odločiva se za smučanje, tokrat v smeri Razorja in Mrežc, a kmalu zavijeva desno v naslednjo grapo in od tam se spodaj pridruživa najini prvi smučini, od koder odsmučava po sledi vzpona do gozdne ceste. Medtem se je sneg že dobro ojužil, pravega lahkega pršiča ni, sneg je tako pri vzponu kot spustu pretežno težek pršič in temu ustrezno tudi smučanje.

Po cesti in skozi gozd sva se vrnila na Rudno polje, ki so ga dodobro napolnili tekači na smučeh. Turna smuka je končana in pred nama je le še povratek. Upava, da bo zapadlo še nekaj snega v prihodnjih dneh in da bo Pokljuka nudila še veliko smučarskih užitkov...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti