Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mišelj vrh

Le stezice in manjši kolovoz prerežejo cvetoče travnike, ki sežejo pod vrh oblega hriba sredi velike vasi v BohinjuJanez Pikon: Poraščeno teme nižje pod slemenom gore postreže panoramski razgled na obsežno vas, Jeličnik z grebenom in Triglav.

Mišelj vrh

Razloženo naselje s troje večjih središč na prisojnih terasah južno pod prostrano Pokljuko, krasijo vas skupaj s Koprivnikom in Goreljkom so najvišje ležeča naselja v Bohinju. Razgledni Mišelj vrh (Kosov hrib, 1028 m) s poraščenim temenom deli Spodnje z Zgornjimi Gorjušami, nižje tudi razgledno teme postreže s panoramskim razgledom na obsežno vas, najvišji gozdni vrh Jeličnik z grebenom gora Julijskih Alp in najvišjim Triglavom. Le stezice in manjši kolovoz prerežejo cvetoče travnike, ki sežejo pod vrh oblega hriba sredi velike vasi v Bohinju.

Le stezice in manjši kolovoz prerežejo cvetoče travnike, ki sežejo pod vrh oblega hriba sredi velike vasi v BohinjuRazgledni Mišelj vrh (Kosov hrib, 1028 m) s poraščenim temenom deli Spodnje z Zgornjimi GorjušamiNižje poraščeno teme postreže s panoramskim razgledom na obsežno vas, najvišji gozdni vrh Jeličnik z grebenom gora Julijskih Alp in najvišjim TriglavomVas leži v Triglavskem narodnem parku na južni prisojni bohinjski strani planote Pokljuke, Mišelj vrh (Kosov hrib) pa razdeli Spodnje z Zgornjimi GorjušamiNaselje se je razvilo iz planine in senožeti ob vodnih virih v več zaselkov in manjše posamezne gručaste domačije s seniki in stanovi sredi travnikov in pašnikov v začetku osemnajstega stoletjaLe stezice in manjši kolovoz prerežejo cvetoče travnike, ki sežejo pod vrh oblega hriba sredi velike vasi v Bohinju

Vas leži v Triglavskem narodnem parku na južni prisojni bohinjski strani planote Pokljuke, Mišelj vrh (Kosov hrib) pa razdeli Spodnje z Zgornjimi Gorjušami. Naselje se je razvilo iz planine in senožeti ob vodnih virih v več zaselkov in manjše posamezne gručaste domačije s seniki in stanovi sredi travnikov in pašnikov v začetku osemnajstega stoletja.

Sosednji vrhovi in njih travniki pod poraščeno Sladko goro, vzhodno nad veliko vasjo spominjajo na delež velike domačijeLe stezice in manjši kolovoz prerežejo cvetoče travnike, ki sežejo pod vrh oblega hriba sredi velike vasi v BohinjuSosednji vrhovi in njih travniki pod poraščeno Sladko goro, vzhodno nad veliko vasjo spominjajo na delež velike domačije (foto arhiv: Janez Mencinger)Sosednji vrhovi in njih travniki pod poraščeno Sladko goro, vzhodno nad veliko vasjo spominjajo na delež velike domačijeNaselje se je razvilo iz planine in senožeti ob vodnih virih v več zaselkov in manjše posamezne gručaste domačije s seniki in stanovi sredi travnikov in pašnikov v začetku osemnajstega stoletjaNižje poraščeno teme postreže s panoramskim razgledom na obsežno vas, najvišji gozdni vrh Jeličnik z grebenom gora Julijskih Alp in najvišjim Triglavom

Sosednji vrhovi in njih travniki pod poraščeno Sladko goro, vzhodno nad veliko vasjo spominjajo na delež velike domačije. Obsežna in prisojna zahodna pobočja, zgrajena skozi čas jo uvrščajo med večje kmetije na Gorjušah, kajti na tej domačiji je živel Štefan, ki je odraščal pod goro in na domači kmetiji za vedno pustil svoj pečat, to je bohinjski Martin Krpan, Kofčarjev (Klobučarjev) Štefan.

Vas je že iz davnine poznana po izdelovanju Gorjuških pip (čedra), ki se je razvilo pred stoletji, te so prodajali na evropski trg. Gorjuške pipe, ki so jih izdelovali iz javorjevega, hruškovega in pušpanovega lesa, so bile različnih oblik, okrašene s srebrno pločevino in vložki iz biserne matice.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Mišelj vrh

Mišelj vrhNižje poraščeno teme postreže s panoramskim razgledom na obsežno vas, najvišji gozdni vrh Jeličnik z grebenom gora Julijskih Alp in najvišjim Triglavom Zgornje GorjušeRazloženo naselje s troje večjih središč na prisojnih terasah južno pod prostrano Pokljuko, krasijo vas skupaj s Koprivnikom in Goreljkom so najvišje ležeča naselja v Bohinju

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti