Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razpravljali o volku

Triglavski narodni park: ... zaposleni v zavarovanih območjih v Alpah


Na rednem letnem srečanju, ki je letos potekalo v italijanskem naravnem parku
Marguaries v Ligurijskih Alpah, so zaposleni v alpskih zavarovanih območjih pozornost namenili stanju in upravljanju volka. Na strokovnem posvetu v okviru projekta LIFE+ WOLFALPS so zavarovana območja predstavila izsledke raziskav o stanju populacije volka in konkretne predloge za ohranjanje in upravljanje te vrste.

Na konferenci so bili predstavljeni tudi konkretni primeri iz prakse zavarovanih območij s predstavitvijo načinov spremljanja stanja ter aktivnosti naravovarstvenih nadzornikov in strokovnih služb. V zadnjih desetletjih številčnost volka narašča in posamezne živali se po naravni poti polagoma širijo na območja, od koder so bile nekoč pregnane. Enako velja tudi za Triglavski narodni park, kjer naj bi se v zadnjih letih občasno pojavljala eden do dva volkova.
Triglavski narodni park in Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani sodelujeta v petletnem čezmejnem projektu LIFE + WOLFALPS pod vodstvom italijanskega Naravnega parka Alpi Marittime. V Sloveniji se v projektu med drugim izvajajo ukrepi za preprečevanje napadov volkov na domače živali ter aktivnosti za boljše poznavanje in odnos javnosti do vrste. Triglavski narodni park je na omenjenem posvetu predstavil kratek video prispevek o izkušnjah naravovarstvenih nadzornikov z volkom. V prispevku so predstavljeni odnosi različnih deležnikov do volka in aktivnosti projekta WOLFALPS.

Strokovni posvet je koordinirala italijanska delegacija v platformi Alpske konvencije »Velike zveri in prostoživeči parkljarji ter družba«. Platforma je bila ustanovljena na X. Alpski konferenci leta 2009 z namenom, da preuči možnosti upravljanja za obnovitev in ohranitev populacije volka, risa in medveda v Alpah.

V okviru srečanja je potekalo tudi tradicionalno ekipno športno tekmovanje Mamorial Danilo Re v spomin italijanskemu naravovarstvenemu nadzorniku, ki se je med opravljanjem svojega dela v gorah smrtno ponesrečil . Triglavski narodni park je s samostojno ekipo, ki je sodelovala v vseh disciplinah (turnosmučarski vzpon, veleslalom, tek na smučeh in streljanje), med 34 ekipami dosegel odlično 9. mesto, skupna ekipa Triglavskega narodnega parka in italijanskega Naravnega parka Julijsko predgorje pa je zasedla 26 mesto.

  29.01.2016

Fotografiji Miha Marolt


YouTube (20.01.2016)- Miha Marolt: 
Volk in naravovarstveni nadzorniki v Triglavskem narodnem parku

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti