Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razmere 25.-27.01.16

Turni klub Gora: Prestreljenik (Igor Zlodej) / Koprivnjak (Jurij Šoba) / Prestreljenik (Domen Zupan)

Prestreljenik (IgorZlodej, 27.01.2016)

Najprej zobozdravnica in temu primerno sem bil nekoliko pozen, zato je prišla v poštev gondola, vendar le prvi del. Do Prevale senčno, na Prevali sončno. Od Prevale naprej je že opisana in videna cesta, zato je treba pač po ratrak sledi. Srečam novinarko POP-a, dam izjavo in naprej na Škrbino pod Prestreljenikom. Tam srečam nekaj znancev in koristnikov info centra, malo klepetamo, potem pa smučam po lepo odpuščenem snegu v Tiho dolino. Smiselno je do druge izravnave ker je nižje slabše zasneženo (kamni). Nalepim pse in nazaj na Škrbino, tam seveda spet znanci, med pogovorom, o čem drugem kot pomanjkanju snega in nekdanjih zimah se opremim in grem na vrh. Razgled skoraj tak, kot ob preteklih obiskih, le tisitih lepih zasneženih gora skoraj ne vidim ne blizu, ne daleč. Počasi grem dol in kmalu srečam prijatelja in prijateljico. Brez fotke seveda ne gre, čeprav, kot je rekel Stojan na malo nerodnem mestu. Še nižje srečam Milana, ki mu je to že drugi vrh danes. Smučam levo nad sedeženico Prevala, tam, kjer smo včasih, ko še ni bilo smučišča. Na Prevali intenzivno potekajo dela, smučišče pa kot smučišče, pa vendar dobro, da je, ker lahko vsaj tukaj prismučaš do avta, zato tudi dobra ocena.


Koprivnjak (Jurij_Šoba, 26.01.2016)

V pomanjkanju snega so primerne pohodne ture, kjer hitro napredujemo peš po kopnih in s smučmi po zasneženih delih poti. Pa še visoko pridemo z avtom . Na Koprivnjak sem se odpravil, ker še nisem bil tam in ker sem pričakoval sneg za Hruškim vrhom in pod Babo. A snega je bilo manj od pričakovanj . Trasa ture: Rogarjev rovt na ca. 1170 mnv – Hruščanska planina – sedlo Rožca – koča na planini Rožca na avstrijski strani na ca. 1400 mnv – pot Baba-Koprivnjak na ca. 1700 mnv – v desno na Koprivnjak, 1754 mnv. Peš sem šel do pod sedlom Rožca, kjer se pot odpre v travnik, odsmučal nekaj zavojev, šel gori-doli do ceste in po njej do hlevov in koče na Rožci. Naprej pa s psi na smučeh do poti Baba-Koprivnjak proti zahodu. Ob poti sem odložil smuči in nahrbtnik in šel peš po skoraj kopni vodoravnici na vrh Koprivnjaka. Vračal sem se po isti trasi. Smučal sem po snežnih jezikih. Enkrat sem moral nekaj minut iti peš. Del poti sem smučal tudi po cesti, kjer sem se moral občasno potiskati s palicami – južen sneg. Kjer je bil sneg, ga niti ni bilo tako malo, a tamkajšnji tereni majo precej štrlečih skritih kamnov, tako da je večkrat škrtnilo pod smučmi.


Prestreljenik (Domen, 25.01.2016)

Namen te objave ni opisovati že tisočkrat opisano. Še manj se hvalisati v poznanem stilu...."Jest sm bil tud tm." Glavni namen je dejansko ta, da sem na Škrbini pod Prestreljenikom našel zemljevid. Če ga kdo pogreša, bo vedel, za kateri zemljevid gre in ga za pivo seveda dobi nazaj. Drugi namen objave pa je, da sem danes dejansko okusil Kanin v eni povsem novi dimenziji. Štartal sem z Gilbertija, nekaj min po 14. uri, do tam sem se pač prešvercal, glede na uro niti nisem imel kaj dosti izbire...od tam na Prevalo in naprej na Škrbino...tam vrh ignoriram in se spustim v Veliki graben, do spodnje postaje (nekdanje) sedežnice in še malo nižje, do koder se mi je zdelo smiselno. Tam sem bil prvič, ko se je graben postavil pod mano konkretno pokonci, sem se enostavno obrnil. Nazaj na Škrbino in ko si že mislim, da je to pač to, za eno pošihtno smuko v letošnji sezoni, me premami še vrh. Vzpon po grebenu po utrjeni špuri lahkoten,. sestop (prav tako po grebenu) ob sončnem zahodu še bolj... Mrak me je ujel nekje na zgornji postaji gondole nad Nevejo, smučišče so že urejali, kjer je bilo le možno, sem vozil po še nezratrakiranem, v spodnjem delu, kjer je bilo že vse popeglano, pa pač s kratkimi zavoji ob robu. Lepa pošihtna varianta za slabe 4h, 3 ali 4 turni smučarji so se pripeljali do mene takoj, ko sem štartal z Gilebertija in 2 starejša možakarja sem srečal, ko sem prišel prvič na Škrbino, sicer pa čisto sam..kar "tam" pač ni nekaj vsakdanjega, vsaj zame ne...

...01.2016
 

 

 

 

 

 


Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti