Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pot miru

od Alp do Jadrana: Vodnik po soški fronti, avtor Tadej Koren, izdala Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju«

Zgornje Posočje slovi po svoji naravni lepoti, ki ga zaznamujejo smaragdna reka Soča in prelepi gorski vršaci.

Pred točno sto leti pa se je ta planinski raj za dobre dve leti spremenil v pekel, postal je namreč del soške fronte. Iz tega obdobja se je vse do danes v Posočju ohranilo veliko ostalin (jarki, kaverne, spominska obeležja, vojaška pokopališča, kostnice …), ki predstavljajo pomembno zgodovinsko dediščino. Nastalo je tudi nekaj muzejev in zasebnih muzejskih zbirk, ki te ostaline (orožje, vojaška oprema, pisma, dnevniki …) hranijo in predstavljajo.
Vsa ta dediščina je skupaj z naravnimi, kulturnimi in etnološkimi zanimivostmi doline Soče povezana v Pot miru od Alp do Jadrana.

Koordinator Poti miru smo Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju«, ki smo v letošnjem letu izdali tudi knjižni vodnik Pot miru od Alp do Jadrana, Vodnik po soški fronti.
V besedi, sliki ter s pomočjo kartografskega gradiva vam bo na 207 straneh poskušal približati kulturno-zgodovinsko dediščino iz obdobja prve svetovne vojne. Celotna Pot miru je razdeljena na 15 odsekov od vrhov Julijskih Alp v Zgornjem Posočju, čez Goriško ter Kras vse do Trsta in obale Jadranskega morja.

Vodnik po Poti miru od Alp do Jadrana je napisan zelo poljudno, s številnim sodobnim in arhivskim fotografskim gradivom, še posebej so zanimive primerjave med današnjo podobo posameznega kraja ter stanjem v času soške fronte (npr. Bovec).
Vodnik je izdan tudi v italijanskem in angleškem jeziku, stane pa 14 EUR (z vključenim DDV).


www.potmiru.si


G-L: "Pot miru"




 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti