Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bevkov vrh

Turni klub Gora - Jurij Šoba: Konec novembra lani sem bil s prijatelji na izletu na Bevkovem vrhu po poteh čez prostrane travnike. Danes sem izlet ponovil in se prepričal, da se da na njih odsmučati dokaj dolgo in ...

... višinsko izdatno smer kljub skromni snežni odeji. Ključno je bilo, da sem tokrat našel dober pristop iz doline Idrijce do travnikov, ki se začnejo na okoli 400 mnv.

Izhodišče je na 300 mnv ob glavni cesti na odcepu s tablo "Tolminska cesta" malo naprej od domačije Golob. Pse bi lahko nadel že pri avtu, a sem to storil 50 metrov višje na poti nad izhodiščnim travnikom. Po izhodu iz gozda je treba kmalu zaviti v desno, iti preko lokalne ceste mimo lokacije Počivale in se z desne strani vzpeti na Jaški grič (796 m). Naprej je vse enostavno, saj nas usmerja daljnovod, ki prečka Bevkov vrh. Del poti skozi gozd gre po asfaltni cesti, ki je bila tokrat smučljiva.

Snežne razmere: 10 do 20 cm pršiča - razen nekaj zametov - ki je po odhodu z vrha postal težak in lepljiv, posledica vdora toplejšega zraka. Bolj tenak je bil v zgornjem delu poti kot pa od Jaškega griča navzdol.
Tam bi lahko prav lepo vijugal, a me je gosta 20-minutna snežna ploha prisilila, da sem delal dolge poševne smuke ob svoji jutranji sledi. Po krajšem vedrenju pod senikom je nehalo snežiti in spet začelo, ko sem prispel do avta.
Kakovost smuke se vidi na fotografijah. Ni pa bilo nobenega škrtanja pod smučmi - dobro košeni travniki. Enkrat sem se prekopicnil ob postrani naletu na krtino.

Povzetek: višinska razlika ture 800 m (od tega 750 na smučeh s psi), višinska razlika smučanja 700 m. Pri tem je vštet vzpon na in spust z Jaškega griča.

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti