Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Gorska nesreča

03.01.2016

sreda, 6. januar 2016, ob 23:03, Mitja Gleščič, ogledov: 929

Primorski dnevnik:  Kdo je bil Mario Gregori - matematik, športnik, navdušen planinec

Mario Gregori, tržaški upokojenec, ki je v sredo izgubil življenje v pogorju Montaža, je dolgo let delal na tržaški univerzi. Bil je matematik, 70. letih je bil tudi direktor univerzitetnega računalniškega raziskovalnega središča, ko je le-ta imel sedež v Ulici sv. Frančiška, kjer je danes družba Insiel. Na tržaški univerzi je bil zelo poznan, aktiven je bil tudi v okviru šolskega sindikata CGIL-Scuola. Gregori zapušča ženo in hčer.

Mario Gregori je bil kljub svojim 80 letom (dopolnil jih je septembra) še vedno v zelo dobri telesni formi, pravi njegov prijatelj Uroš Koren. Ljubil je gore in je odlično poznal Julijske Alpe, kamor je zelo pogosto zahajal - tako na italijansko kot na slovensko stran meje. Bil je član alpinističnega kluba CAl XXX Ottobre. Visoka in močna postava mu je omogočila, da je v mladih letih (torej v 50. letih prejšnjega stoletja) nastopal za tržaški vaterpolski klub Edera. Še vedno je bil vsestransko angažiran in zelo razgledan, pred kratkim je v Narodni in študijski knjižnici iskal dokumente o ljudskih štetjih v avstro-ogrskih časih.

30. decembra se je s tremi prijatelji odpravil na Špik hude police, med sestopom proti koči Giacomo di Brazza pa je bil zanj usoden zdrs na travnatem pobočju. Drsel je več deset metrov, nakar se je naklon povečal in nesrečni Gregori je zgrmel v gruščnat prepad. (af)

eXTReMe Tracker