Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovensko planinsko pot

Primorski dnevnik: ... od Maribora do Ankarana sklenilo 122 pohodnikov
Planinska zveza Slovenije v letu 2015

LJUBLJANA - Obhod Slovenske planinske poti od Maribora do Ankarana je v letu 2015 uradno sklenilo 122 pohodnikov, 86 pa jih je zaključilo obhod razširjene slovenske planinske poti. Planinska zveza Slovenije je tako doslej podelila skupno 9892 znakov za Slovensko planinsko pot in 2347 za razširjeno različico.
Slovenske planinske poti so v letu 2015 doživele tudi nekaj prenov, in sicer so prenovljene poti Žrelo: Jezersko - Kranjska koča na Ledinah (PD Kranj), Kokrsko sedlo - Kalška gora (PD Onger Trzin), spodnja postaja žičnice - Koča na Golici (PD Jesenice), Kot - Vrbanove špice (PD Javornik - Koroška Bela) ter planina Pungart - Škrbina v Košuti (PD Tržič). Nastala pa je tudi nova zavarovana planinska pot na Lisco, ki so jo odprli v Planinskem društvu Lisca Sevnica.
V letu 2015 je bilo sicer registriranih 719 markacistov Planinske zveze Slovenije, ki kot prostovoljci v planinskih društvih skrbijo za mrežo planinskih poti. Slednjo sestavlja 1974 planinskih poti v skupni dolžini 10.004 kilometre. Planinska društva med drugim vzdržujejo tudi 80 planinskih veznih poti oz. obhodnic.
Planinska zveza je letos na podlagi podatkov in sodelovanja s planinskimi društvi vzpostavila tudi prostorski prikaz planinskih poti. Ta je nastal na podlagi desetletnega prostovoljnega dela številnih markacistov, vodnikov in drugih prostovoljcev, ki so z GPS napravami posneli celotno mrežo planinskih poti v Sloveniji.
Prikaz planinskih poti je javno objavljen na spletu ter prikazan na zemljevidih in v vodnikih, kar je prispevek planinske organizacije k varnejšemu obiskovanju gorskega sveta. Hkrati pa je tudi osnova za nove, posodobljene planinske zemljevide, prednost katerih je ravno v ažurnosti in kakovosti podatkov, so pojasnili v Planinski zvezi Slovenije. Prikaz planinskih poti je dostopen na tem mestu http://www.planinske- poti.si/.
Pred poletjem so v Planinski zvezi Slovenije izdali temeljito prenovljen zemljevid Triglavskega narodnega parka in ga nadaljevali z zemljevidi Karavank (osrednji del), Kamniško-Savinjskih Alp, Grintovcev in Bohinja. (sta)

 06.01.2016

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti