Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vaja con dios

AO Ajdovščina - Boštjan Mikuž:  Obstajajo smeri, ki si jih res želiš splezati … imajo zgodovino, zgodbo, karakter ... ne vem, mogoče dušo … oziroma kot se je večkrat izrazil legendarni Franček: »del mene je za vedno ostal tam …«.

Ja mogoče ravno zaradi tega obstajajo te smeri, smeri, ki si jih želiš samo ponoviti in začutiti na svoj način in, če ostanejo te smeri precej neokrnjene še 30 let po »rojstvu« in v njih skoraj ne najdeš človeških sledi, je želja in doživetje vredno.

Vaja con dios je ena takih smeri, pod njo sta se novembra 1986 podpisala alpinistična legenda Peter Podgornik, ter ajdovski plezalni matador Vladimir Slamič-Ajo.

To nedeljo sva v smer nameraval z Anejem, zadnji trenutek se nama je pridužil še Nejc – z orientacije ni bilo problemov, saj je Nejc smer že plezal.
Smer je ponudila kar smo iskali, strmo in dokaj resno plezanje, tudi z nekaj run out odseki na vprašljivi skali. V predzadnjem raztežaju smo izbrali Nejčevo desno varianto, ki naj bi bila nekaj težja od orginalne smeri, ter prvenstveno dodali direkten izstop na rob stene. Poč, ki nam je to omogočila ocenjujem na VII+/VIII- z dobrim varovanjem.

Ob vsesplošnem negodovanju nad zelo slabo zimo, smo 27. 12. 2015 z veseljem prejemali letošnji dar narave in se sončili celih sdem ur plezanja.

Vaja con dios, VII/VI, 450 m, 7 h, plezali: Nejc Kurinčič, Anej Kodele, Boštjan Mikuž

29.12.2015


Registrirano: Primorske stene
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti