Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Polhograjska Grmada

Silvo Baznik: V Ljubljani megla in rade volje z ženo vstopiva v hčerin avto ter se odpeljemo po četrto potnico. Skupaj nadaljujemo skozi Dobrovo v Hrastenice in strmo navzgor skozi Osredek na sončno izhodišče v vasi Topol.

Težko najdemo parkirno mesto, oprtamo nahrbtnike in jo mahnemo mimo gostilne Dobnikar po cesti vse do širokega kolovoza na desni, ki preči pobočja pod Goljekom. Po nekaj minutah se odcepi razmeroma strma peš pot, ki nas popelje na manjši preval. Venomer sprečujemo pohodnike, ki se že vračajo na izhodišče. Nadaljujemo desno in z nekaj spusti in vzponi prečimo pobočja proti zahodu. Nekajkrat vidimo razcveteli črni teloh. Topel vetrič nas spremlja na poti. Vse je kot v začetku pomladi in kot bi ne bili v koledarski zimi, a to zna biti varljivo.

Po uri hoje smo na razpotju, levo Setnica, naravnost navzgor Grmada, desno turistična kmetija Gonte. Usmerimo se navzdol proti kmetiji in v nekaj minutah pridemo iz sence na kmetijo, polno popotnikov.

Od kmetije nadaljujemo levo v smeri našega cilja čez razgledno travnato pobočje. Lepo je in zato hodimo počasi, ne oziraje se na uro, ki teče in teče. Višje, po krajšem spustu, pridemo v pas senčnega gozda in pot se ponovno vzpenja po in ob severnem grebenu Grmade.

Kmalu stopimo na glavni greben, kjer se z leve priključi pot s Topola. Še nekaj korakov in smo na vrhu 898 m visoke Polhograjske Grmade. Danes je nedelja in vrh je polno zaseden, a kljub temu posedemo na klopco, s katere je pogled na Malo Grmado in cerkvico Sv. Uršule.

Razgledi so enkratni, od Polhograjskega hribovja do Julijcev, venec Karavank s Košuto in Storžičem kot na dlani, še dalje vidimo Kamniške Alpe od Kočne do Velike planine. Enkratno in čas je za dolg odmor. Sonce prijetno greje in nam se nikamor ne mudi. Dobrote iz nahrbtnikov nagradijo naš pohodni trud, vroči čaj odžeja naša grla. Minuta za minuto hiti in ura hitro mine. Počasi pospravimo za seboj, ponovno oprtamo nahrbtnike in sestopimo z gore.

Korak za korakom gremo navzdol. Srečujemo pohodnike in pozdravi se vrstijo drug za drugim. Vračamo se po isti poti v vas Topol, kjer je pravi prometni kaos, ki se mu žal ni mogoče izogniti. Na srečo se odločimo za odhod po drugi strani in zapeljemo v Soro ter skozi Medvode proti Ljubljani, ki se tokrat koplje v popoldanskem soncu.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti