Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenska produkcija se kosa s svetovno

Primorske novice - Neva Blazetič: Bovški outdoor filmski festival (BOFF) ponuja 33 filmov - Slovenci močno zastopani - Janko Humar: odlična promocija doline Soče

V Bovcu bo od sobote do ponedeljka že deveti outdoor filmski festival (BOFF), ki prinaša 33 filmov in bogato spremljevalno dogajanje. Povezuje ljubitelje filmov, športa in avanture s ciljem raziskovanja športih področij s poudarkom na ohranjanju narave in trajnostnem razvoju. Tudi zaradi festivala bo Bovec turistično bolj živahen.

BOVEC ► Avtorji so prijavili 67 filmov, 33 se jih bo potegovalo za glasove žirije in publike. “BOFF ponuja ravnotežje med dolgometražnimi in kratkimi filmčki, megaprodukcijami in domačimi avtorji. Iščemo kompromis med kvaliteto, domačnostjo in narodnostjo", napoveduje direktor festivala Jan Maček. Na svoj račun bodo prišli plezalci, kajakaši, kolesarji, smučarji in jadralci...

Letos je po naključju največ gorniških filmov. “Festivali z gorniško vsebino so najstarejši in posledično je takih filmov največ,” pojasnjuje Maček. Ostali filmski festivali športov so nastali pozneje, produkcija je manjša, a nič slabša.

Organizatorji ocenjujejo, da je slovenska vsako leto boljša. Prihajajo nove generacije, ki sledijo trendom in postavljajo nove smernice. Nedotaknjeno - Šteti dnevi Mateja Gostinčarja prikazuje smučarske odprave v Avstrijo, Bosno in Norveško. Ciril Mlinar, ki je med drugim specializiran za podvodne in jamske filme, sodeluje z Vodnim krogom, ki pripoveduje o onesnaževanju vode. V filmu Na nos Slavca Bakšeta se trije longboarderji spuščajo po cesti z Nanosa. Tadej Demšar v Slo 3 Dni predstavlja orientacijski tek, Ponytail Trails pa kolesarko Lindo Paluc, ki se je peljala tudi po dolini Soče. Avtor je Mitja Kodrič. O jadranju ob arktični Norveški pripoveduje film Igorja Stropnika. Festival bodo začeli z odprtjem razstave, tokrat večkrat nagrajenega fotografa Jošta Gantarja.

Alpinist Janez Gradišar se bo vrnil v zgodovino s predstavitvijo prve slovenske alpinistične odprave v El Capitan v dolino Yosemite leta 1973. Pred njimi so se po 1200-metrskih monolitnih stenah vzpenjali le Američani, Francozi in Angleži. Rok Rozman povezuje kajak in varstvo narave. S filmom Why? in predavanjem bo razgalil nenasitne apetite po zaslužku z zajezitvami zadnjih prosto tekočih rek. Spomnili se bodo tudi preminulih prijateljev: zdravnika in športnika Alena Mlekuža ter fotografa in snemalca Jureta Breceljnika. Na spored so dodali Juretov film Ratrakistov dnevnik.

Boff pritegne v Bovec vsaj nekaj sto obiskovalcev, ki popestrijo dogajanje in naredijo žur. “Festival krepi blagovno znamko doline Soče z njenimi športi. Tu se zbere druščina športnikov z vsega sveta in tudi zaradi njih pridejo domačini iz vse doline" komentira direktor LTO Bovec Janko Humar. Ker Kanin ni odprt, je četrtina turističnih kapacitet zaprtih. Ostali pa lahko upajo le na kratko zasedenost v času silvestrovanja. Kljub temu v Bovcu ni malo ljudi od drugje. Mnogi se vračajo v svoje apartmaje in vikende. Še zlasti to zimo, ko nikjer ni snega.

NEVA BLAZETIČ 

  24.12.2015

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti