Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prijateljstvo v zraku

Slovenski planinski muzej: ... ali spomin na Makalu 1975

V četrtek, 26. novembra 2015, smo v Slovenskem planinskem muzeju podoživeli ta zmagoslavni trenutek in v spominskem večeru skupaj s še živečimi člani takratne odprave in njihovimi sorodniki ter gosti obudili spomin na prelomnico v zgodovini himalajskih odprav. Večer je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Slovenskim planinskim muzejem pripravil častni konzul republike Nepal v Sloveniji Aswin Kumar Shrestha, ki je poskrbel za zelo pester, etnološko obarvan kulturni program. V družbi predsednika Planinske zveze Nepala Angtsheringa Sherpe je vsem članom odprave in sorodnikom preminulih članov podelil tudi častna priznanja.

Gostje so nas v svojih govornih nastopih opozorili tudi na pomen ustanovitve šole za nepalske gorske vodnike v Manangu, katastrofalne posledice potresa v Nepalu in na kratko predstavili vtise z letošnje, jubilejne odprave Manang 2015.

Večer je minil v prijetnem prijateljskem vzdušju, prenapolnjenem s številnimi nostalgičnimi spomini udeležencev in obiskovalcev. Posebno presenečenje je bil film, ki se je predvajal v ozadju dogodka in ga je prav na tej odpravi posnel Radovan Riedl, posredovala pa ga je Televizija Slovenija. Ob tem so spomini kar vreli na dan, celo kakšna "mičkena" solzica je orosila kakšno oko. Film bomo v muzeju javno, "na velikem platnu" predvajali v petek, 29. januarja, ob 18. uri.

Radi bi se zahvalili vsem soorganizatorjem dogodka, izvajalcem, udeležencem in obiskovalcem za ta čudovito izpeljan večer. V dvorani, ki premore 80 sedišč in okoli 20 stojišč, se nas je zvrstilo kar okoli 150.

S spominom na Nepal bomo nadaljevali tudi v januarju prihodnje leto saj pripravljamo poleg že omenjenega filmskega večera še potopisno predavanje Mance Čujež o popotresnem Nepalu (22. 1.), s Francijem Kokaljem pa se bomo podali z motorjem čez Pamir (15. 1.). V januarju bomo gostili še razstavo Miti in legende Triglavskega narodnega parka.

Natalja Štular, Elizabeta Gradnik, Nika Langus
Vir: PZS.si

...12.2015
PZS.si, 1. 12.: Prijateljstvo v zraku ali spomin na MAKALU 1975
Če je Jakob Aljaž 7. avgusta leta 1895 Slovence simbolno povzdignil na sam vrh slovenske dežele, jih je šesta jugoslovanska alpinistična odprava v začetku oktobra pred 40 leti povzdignila v sam svetovni vrh alpinizma.

 
Foto: Silvo Kokalj
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti