Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Stenska orgija

Delo, Rekord - Sebastijan Kopušar: Plezanje so odkrili hipsterji, urbana čreda, ki se dela, da je alter in pred modnimi trendi.

Lani so se iz tedna v teden na spletni strani newyorške telovadnice Cliffs opravičevali bodočim strankam, ki so že plačale članarino, ker še vedno niso odprli vrat. Nauka sta bila dva. Ameriška birokracija ni nič slabši davitelj kot kjerkoli drugje po svetu in očitno se dogaja nekaj močno vznemirljivega, če so vedno nestrpni in nekoliko sitni Newyorčani pripravljeni tako potrpežljivo čakati na nekaj, kar ni vrsta pred najnovejšo priljubljeno restavracijo.

Cliffs je plezalna dvorana, športno plezanje pa v ZDA ni sam o vse bolj priljubljeno, ampak postaja pravi hit. Dobro leto po skoraj 2800 kvadratnih metrov velikem Cliffsu so le nekaj minut hoje stran odprli le malo manjšo plezalno dvorano, tudi v njej se tare Newyorčanov, ki preizkušajo spretnost in vzdržljivost na oprimkih. Plezanje so odkrili hipsterji, urbana čreda, ki se dela, da je alter in pred modnimi trendi. Kar pomeni, da k plezalnim čevljem sedaj sodijo bombažne kariraste srajce, goste brade in pivo iz lokalnih pivovarn.
Toda hkrati v dvoranah rastejo nove generacije ameriških plezalcev, od osupljivih Chrisa Sharme in Alexa Honnolda do Ashime Shiraishi, dekleta z Manhattna, ki je plezanje kot otrok odkrila na znameniti Podganji skali v Centralnem parku, se nato preselila v dvorane, pri komaj 14 letih pa se zdi, da bo presegla plezalne dosežke vseh časov (in spolov). Umetne stene so polne otrok, ki ne poznajo strahu in se že zgodaj lotevajo tekmovanj. Stari plezalni mački pa pihajo, da niso »varne« niti naravne stene, pod priljubljenimi smermi je treba tudi po uro dolgo čakati na vrsto.

Po zgodovinskem vzponu Tommyja Caldwella in Kevina Jorgesona, ki sta v Steni zore v znamenitem El Capitanu premaknila mejo možnega v prostem plezanju, je njun podvig omenjalo 13 milijard zapisov na družbenih medijih. Če bo le majhen del ljudi, ki soju občudovali, zajela plezalna mrzlica, bodo Američani morali zgraditi še veliko dvoran. Na to stavita nova milijonarja, Ivajlo Pečev in Metin Musov, lastnika podjetja Walltopia iz bolgarskega kraja Letnica. V slabih dveh desetletjih sta postala kralja umetnih plezalnih sten.

Tudi Cliffje nastal v Bolgariji, nato pa so ga v ladijskih kontejnerjih prepeljali do New Yorka in v Queensu sestavili v zabavo za Američane. Hkrati v ZDA gradita svojo verigo plezalnih telovadnic, saj se njihovo število vsako leto poveča za desetino. Podoben razcvet se dogaja v Aziji, na čelu s Kitajsko. »Plezalni posel je na začetku pubertete, za nekatere je seks blizu ali seje že začel, toda prava orgija šele prihaja,« Pančev skoraj pretirano nazorno opisuje mrzlico, ki trese ves svet.

  26.11.2015

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ PLE Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti