Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ko hribolazca stiska v prsih,

Dnevnik - Petra Mlakar: ... potrebuje pomoč - Defibrilatorji v kočah

Sedem gorskih koč je že opremljenih z defibrilatorji, ki lahko pri srčnih zastojih hribolazcem rešijo življenje. Takšni pri meri v hribih niso redki, opozarjajo gorski reševalci. Poleg defibrilatorja pa lahko življenje človeku, ki ima tovrstne težave, reši predvsem hitra pomoč mimoidočih.

RADOVLJICA. V priljubljeni in množično obiskani gorenjski gorski koči Valvasorjev dom pod Stolom imajo po novem defibrilator. »Že občutek, da imamo v koči napravo, ki rešuje življenja, je dober,« pravi oskrbnik Valvasorjevega doma Aleš Štefe. Koča je odprta vse leto, predvsem v jutranjih urah pa jo vsak dan obiskujejo zlasti upokojenci. Med njimi je kar nekaj srčnih bolnikov, prav ti pa so med najbolj tveganimi skupinami za srčni zastoj.

Srčni zastoji so v hribih pogosti

Srčni zastoji v hribih niso redkost. Štefe pripoveduje, da je v bližini koče letos »srce izdalo« rednega obiskovalca Valvasorjevega doma - življenje mu je rešila hitro prispela pomoč. Podobno se je rednemu obiskovalcu koče zgodilo pred desetletjem, a je pomoč zanj prišla prepozno, na kar pohodnike opozarja spominsko obeležje ob poti. V slovenskih gorah je na primer leta 2012 po podatkih Planinske zveze Slovenije zaradi posledic srčne in možganske kapi v enajstih mesecih umrlo dvanajst planincev, ogromno pa je takšnih, ki so zaradi hitre pomoči reševalcev in/ali mimoidočih preživeli.

Po besedah predsednika komisije za informiranje in analize Gorske reševalne zveze Slovenije Matjaža Šerkezija so srčnim zastojem poleg srčnih bolnikov najbolj podvrženi kadilci in čezmerni uživalci alkohola ter ljudje s povečano telesno težo. V hribih se ljudje običajno soočamo z večjo telesno dejavnostjo, nemalokrat gremo tudi prek svojih sposobnosti, svoje pa naredi tudi vročina, tako poleti kot pozimi. »Poznamo pa tudi primere, ko se je to zgodilo povsem zdravemu človeku v dobri telesni formi,« dodaja Šerkezi.

Če srečamo človeka v stiski

Kako mimoidoči lahko ugotovimo, da ima hribolazec, ki se slabo počuti, prav težave s srcem? »Tak človek ima hudo bolečino za prsnico, ki se širi v roko. Ljudje pravijo, da se počutijo, kot da bi jih kdo stiskal za prsi. Običajno so tudi zelo bledi, potijo se in težko dihajo.« Ob takšnih znakih moramo takoj poklicati reševalce na številko 112, prizadetega pa posesti v polsedeči položaj. »Srčni bolniki imajo običajno s seboj zdravila. Prebrati moramo navodila, preden jim jih damo. Zelo pomaga tudi aspirin, ki jim ga moramo dati pod jezik,« pravi Šerkezi.

Drugače moramo ravnati, če je prizadeti že v nezavesti. Takrat je poleg klica reševalcev pomembno, da ga namestimo na bok. Takojšnje oživljanje z masažo srca pa je nujno, kadar prizadeti ne kaže znakov življenja. Se je lahko lotimo tudi, če je nismo vešči? »Vsekakor saj lahko človeku rešimo življenje, škodovati pa mu s tem ne moremo. Če bi ga samo opazovali, pomagali pa mu ne bi, bi si kasneje zagotovo očitali.« Šerkezi dodaja, da si znanje o postopkih oživljanja lahko vsake toliko časa osvežimo, tudi če nas k temu ne zavezujejo zakoni ali pravilniki.

Prav v takšnih primerih je pomoč, preden na kraj nezgode prispejo reševalci, najučinkovitejša prav z uporabo defibrilatorja.

V Valvasorjevem domu hranijo defibrilator ob točilnem pultu, saj mu s stalno temperaturo v domu, zunaj katerega pogosto vladajo neugodne vremenske razmere, zagotavljajo daljšo življenjsko dobo. Ker je koča odprta vse leto, z dostopnostjo naprave ne bo težav. Za uporabo je defibrilator zelo enostaven, pokaže Štefe, saj uporabnika skozi celoten postopek oživljanja vodi z zvočnimi in grafičnimi navodili.

Defibrilator, ki ga imajo v Valvasorjevem domu, je stal skoraj dva tisoč evrov. Polovico denarja so zbrali redni gostje s prostovoljnimi prispevki in oskrbniška ekipa, ki je zanj namenila sleherno napitnino. Drugo polovico denarja so zagotovili donatorji.

Sedem koč z defibrilatorji

Tudi v drugih kočah so defibrilatorje kupili s pomočjo civilne pobude in donatorstva, pravijo v Planinski zvezi Slovenije. Njihovo nabavo so poskušali zagotoviti z razpisi, a so bili doslej neuspešni. V Koronarnem klubu Mežiške doline so tako sami poskrbeli za namestitev avtomatskega defibrilatorja na množično obiskani Uršlji gori. Imajo ga tudi v Triglavskem domu na Kredarici, v planinskih domovih na Mirni gori in pri Gospodični na Gorjancih, letos pa so ga kupili še v koči na Blegošu, domu na Lubniku in v Valvasorjevem domu.

Petra Mlakar 

26.11.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti