Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zgodovina ženskega plezanja

Tema: dekleta Dekleta so bila dolgo časa znana kot krhka bitja, primerna za lahke platke in za sužnje - varovalke.


In čeprav so mejnike postavljali pretežno moški, je zgodovina polna žensk, ki so bile v določenih trenutkih blizu vrha, če ne kar na njem. Če ne plezaš ravno 9a+, ne moreš biti nikoli prepričan, da ti ne bo drobno dekle, ki je prisopihalo pod steno, čez nekaj minut odčitalo plezalne lekcije v tvojem projektu. A vrnimo se v preteklost, da vidimo, kdo so imena, ki so jo krojila.

Prve šestice je plezala Marisa Montes, a pustimo zdaj to, saj pri dekletih od vsega začetka izstopa Američanka Lynn Hill, prva ženska superzvezdnica. Prva je splezala 7a, 7b, 7b+ in 7c (Ophir Broke, 1979), pa tudi 7c+ (Vandals, 1984). Šele pri zadnji se je uprla skušnjavi visenja na vrvi za študiranje, kateremu je kot prava Američanka do takrat krčevito nasprotovala.

Kot pri moških pa je potem primat prešel v Evropo. Benečanka Luisa Iovane je leta 1986 prva splezala 8a, Come Back, v Val di San Nicolo v Italiji (in tej kasneje dodala še tri). Resda pa je Lynn Hill prehitela le za eno leto, ko je ta splezala Reve de Papillion 8a.

Potem je začela grife trgati Francozinja Catherine Destivelle z nekaj 8a-ji in leta 1988 s Chouco, 8a+ (ki je ob nastanku nosila celo oceno 8b). “Pravo” 8b ji je izmaknila rojakinja Isabelle Patissier (ki je z Desnivellovo bila tudi boj v plezalnih tekmovanjih ter za najbolj privlačne plezalne fotke), ki je istega leta splezala Sortileges v Cimaiju. Po plezalski upokojitvi je postala vrhunska voznica rallya in bila redna udeleženka dirke Dakar.

A najboljši argument za žensko plezanje je vendarle poosebila Lynn Hill. Tudi ona je leta 1989 splezala Sortileges 8b (za njo pa še Corinne Labrune). Tako je pokazala, da še drži korak z najboljšimi, kljub temu, da je leta 1989 padla 25 m globoko z vrha smeri v Buouxu – le drevo je ublažilo njen padec. Še več, kot prva ženska je leta 1991 splezala 8b+, Masse Critique. Malce mačistično jo je v to izzval Jibe Tribout, češ da ženska te smeri ne more preplezati. Lynn je porabila celo manj poskusov od Jibeja in mu tako ponudila najboljši možen odgovor. Tisti čas je bila Hillova tako dobra, da je na primer na svetovnem prvenstvu edina od vseh tekmovalcev naredila najtežji gib v smeri in smer splezala do vrha (vsi so namreč plezali isto smer). Nekateri so mnenja, da je bila takrat med top tremi plezalci na svetu.

Jurij Ravnik

 ...12.2015
(Lynn Hill)  
Kategorije:
Novosti BIB PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti