Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kucelj 2

Silvo Baznik: Lepo vreme tega tedna je poskrbelo, da sem vsak dan na kolesu in danes ni nič drugače.

Ob pol enajsti uri stopim na kolo in pričnem vrteti pedala. Kolesarim v objemu megle do reke Ljubljanice, kjer ob njenem desnem bregu pripeljem v Podgrad. Zapustim cesto ob reki in odpeljem desno pod železniški nadvoz v dolino potoka Besnice. Megla je poskrbela, da je hladno, a ko pridem do vasi Besnica, sončni žarki pričnejo prodirati skozi megleno zaveso in kmalu se megla dvigne.

Sonce poskrbi za dvig temperature, jaz pa za skromnejše oblačilo in tako kolesarim v klanec do Velikega Trebeljevega, kjer zavijem na vzpon proti Malemu vrhu. Ne grem v vas, temveč nadaljujem pot po makadamu na ravnico nad Leskovcem.

Tu odvijem na kolovoz, ki vodi v vznožje hriba Kucelj. Kolesarim do jase, kjer stojita dva vikenda. Ustavim in nato nadaljujem po gozdnem kolovozu navkreber. Ker se prvič vzpenjam s te strani, sem pazljiv pri izbiri poti. Vrtim pedala po kucljih kolovoza in v rahlem vzponu prikolesarim do naslednje jase, tik pod vrhom. Nadaljujem vzpon do ravnice na vrhu hriba, kjer stoji geodedski stolp.

Povzpnem se na stolp in pričnem fotografirati. Danes se lepo vidi del Karavank, Kamniško-Savinjske Alpe, hribovje in vasi. Rahel vetrič me hladi, a sončni žarki me grejejo. Lepo je in vzamem si čas za uživanje v lepem dnevu. Pred dnevi sem se na ta vrh povzpel s Police, a danes se bom z njega spustil po tej meni znani poti.

Z vrha kolesarim po serpentinasti gozdni cesti, polni listja. Previdnost ni za odmet. Peljem mimo domačinov, ki pospravljajo les iz gozda in kilometer nižje sem že v vasi Blečji vrh.

Še kratek postanek in spust do Police. Postane hladno, kajti spuščam se v kopreno meglice. Gozdovi in dolina so oviti v rahli beli pajčolan. Kolesarim pod avtocesto in na drugi strani malce kasneje sem nad isto cesto, ko se spustim v sončno Gradišče in zavijem desno na vzpon proti Dolam.

V Dolah nadaljujem z vzponom na Pance in ker mi vzpona še ni dovolj, grem še na Mali Lipoglav, odvijem na Veliki Lipoglav in od tam na makadamski spust v dolino. Dober kilometer spusta hitro mine in spet sem na asfaltu, ki me popelje v Podlipoglav, kjer se znajdem v gosti megli in ta megla me spremlja vse do doma.

Odhod v megli, prihod v megli, a vmes čudovita sončna kolesarska tura. Juhuhu.

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti