Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prva generacija

MTB  vodnikov KZS je usposobljena: naziv Vodnik gorskega kolesarstva - strokovni delavec v športu 2 je dobilo 19 kandidatov


Pod okriljem Kolesarske zveze Slovenije so do sedaj potekali le sorodni tečaji za učitelje gorskega kolesarstva, pri katerih je poudarek na učenju vožnje in manj na vodništvu, nov program Vodnik gorskega kolesarstva pa je v celoti usmerjen v vodništvo, a osnovne tehnike vožnje so obvezne tudi za to licenco.

Z licenco (fizično jo bo KZS izdala z začetkom prihodnjega leta) bo lahko vodnik samostojno vodil po terenu, kjer je kolesarjenje dovoljeno (torej vlake, gozdne ceste, ipd.), kot asistent pa bo lahko pomagal tudi pri izvedbi programa kolesarske šole (ta program bo zaživel v zelo kratkem času in bo osnova vsem ostalim izobraževanjem). Licenca dopušča vodenje enodnevnih izletov, ne pa tudi večdnevnih. Licenca omogoča tudi nadaljnje šolanje za naziv Učitelj gorskega kolesarjenja.

Licenco je pridobilo 19 udeležencev tečaja, ki je teden dni potekal na Jamnici na Koroškem, v kolesarskem parku Jamnica. Pridobivanje znanja je potekalo v predavalnicah, predvsem pa na terenu. Udeleženci iz vseh koncev Slovenije so imeli zelo različne profile, od bivših in aktualnih tekmovalcev do delavcev v klubih in ponudnikov turističnega kolesarjenja.

Vodja izobraževanja Rober Ciglar je tako ocenil prvo tovrstno izobraževanje ter prvo generacijo vodnikov pod okriljem KZS: “Nov sistem vodnik / učitelj / inštruktor se je izkazal kot dober in ustrezen zahtevam trga. Za tak program je interes tako v turizmu kot v klubih, med kandidati pa je bilo tudi nekaj ‘neodvisnih’ posameznikov. Ob tem smo postavili tudi temelje za kolesarsko šolo, ki se bo izvajala po vsej Sloveniji. Za razliko od prejšnjega programa, ko udeleženci niso čisto dobro vedeli, kaj je poanta tečaja, so tokrat vsi prišli z jasnim ciljem in tudi znanjem, v kaj se podajajo. Zato je bila izvedba tečaja dosti lažja in kvalitetnejša.”

Ob vsem skupaj velja omeniti, da se stvari znotraj programa “Vodnik-Učitelj-Trener” premikajo naprej, povezovanje različnih deležnikov znotraj Slovenije in tudi mednarodno pa je tudi vedno večje.

Vse foto Grega Stopar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti