Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 22.10.15

Primorski dnevnik: Izlet na Macesnovec; Dan doživetij v naravi; Polaganje venca v dolini Glinščice,...

Izlet na Macesnovec

V nedeljo, 18. oktobra, se je skupina tržaških planincev podala na 1926 m visok Macesnovec, ki se dviguje med dolinama Kot in Krmo. Glede na obdobje, smo ta vrh izbrali prav zaradi številnih macesnov, ki v jesenskem času spreminjajo barvo in prav žarijo. Za popoln užitek ob prekrasnih barvah pa mora obiskovalcu priti na pomoč tudi sonce. Ko smo se podali na turo, vremenske napovedi niso bile preveč optimistične, po triurni hoji pa je pod vrhom le posijalo sonce, ki nas ni zapustilo do sestopa. Med vzponom, ki je bil precej zahteven tudi zaradi spolzke steze, ki se vije po dolini Kot, smo uživali ob lepoti macesnov in ostalih vrhov. Na vrhu smo občudovali že zasnežene vrhove od Rjavine do Cmira in daleč od Kepe in Debele peči. Ob lepem razgledu smo si na vrhu privoščili enourni počitek nato pa smo previdno krenili po isti poti v dolino. Pohod je kljub zahtevnosti lepo uspel, zahvaljujemo se šoferju Walterju in Maurotu za vodenje.

Dan doživetij v naravi

Mladinski odsek Slovenskega planinskega društva Trst vabi osnovnošolsko mladino in njihove starše na Dan doživetij v naravi Na skupen pohod po dolini reke Glinščice se bomo podali v soboto, 24. oktobra. Med pohodom bomo spoznavali naravne zanimivosti iz živalskega in rastlinskega sveta, pa tudi zabavnih iger ne bo manjkalo. Zbrali se bomo ob 9. uri na parkirišču pred gledališčem Prešeren v BoIjuncu, nujna pohodniška oprema, hrana in pijača iz nahrbtnika.

Polaganje venca v dolini Glinščice

V teh dneh, ko se še posebej spominjamo svojih drugih, se bodo tudi člani Slovenskega planinskega društva Trst s hvaležnostjo poklonili spominu na vse tiste planince in ljubitelje gora, ki so nekoč gojili iste ideale, se zanje trudili in žrtvovali. Zbrali se bodo v petek, 30. oktobra, ob 14. uri pred pokopališčem v Boljuncu. Najprej bodo obiskali domače pokopališče in položili cvetje na grob društvene dobrotnice, navdušene planinke Vekoslave Slavec. Nato se bodo podali na spominski pohod pod Jugove stree v dolino reke Glinščice. V tem plezalnem vrtcu mnogih nekdanjih in današnjih perspektivnih alpinistov, so namreč dani SPDTpred petinštiridesetimi leti postavili skromno obeležje trem bivšim članom, perspektivnim alpinistom, ki so žrtvovali svoje mlado življenje za boljšo bodočnost. Pred ploščo, v katero so vklesana imena bratov Justa in Dofija Blažine ter Tezeja Šavrona, se bodo tržaški planinci poklonili spominu na padle pa tudi na druge zaslužne društvene člane, ki jih žal ni več med nami.

Martinovanje

Sveti Martin se bliža in že diši po mladem vinu in kostanju. Tudi Slovensko planinsko društvo Trst že vabi na tradicionalno Martinovanje ali tako imenovano Kostanjevo nedeljo, ki bo v nedeljo, 8. novembra. Letos se bodo člani in prijatelji, pridružili se jim bodo tudi člani pobratenega društva Integral iz Ljubljane, zbrali v Gropadi, točneje pred sedežem Slovenskega kulturnega društva Skala ob 9. uri. Najprej se bodo podali na prijeten, nezahteven, jesenski pohod iz Gropade v smeri proti Trebčam. Sledilo bo prijateljsko druženje, tudi pečenega kostanja, mladega vina in dobre volje ne bo manjkalo. Izlet je primeren za vse, predvsem za mlade družine z otroki. Iz organizacijskih razlogov vabimo člane, da se prijavijo do ponedeljka, 2. novembra, na tel številki 040220155 (Livio), 040 413025 (Marinka) ali pri odbornikih planinskega društva.

Pohod spomina v soboto, 7. novembra

Pod geslom Krn - pohod spomina 1918-2015, bo v soboto, 7. novembra pri Krnskem jezeru spominska slovesnost, v spomin vseh v prvi svetovni vojni umrlih vojakov. Istega dne bo tudi 16. spominski pohod h Krnskemu jezeru in to iz različnih smeri. Spominska slovesnost bo ob 13. uri pri jezeru, zvečer pa bo v bližnjem domu planinski večer. Pri načrtovanju in uresničitvi pobude sodelujejo, poleg Meddruštvenega odbora planinskih društev Posočja in Planinskega društva Nova Gorica ter Planinskega društva Tolmin tudi Fundacija Poti miru v Posočju, tudi Mali vojni muzej iz Bohinjske Bistrice, Kobariški muzej, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo in 132 bataljon Slovenske vojske.

Srečanje planincev pod Ježo

PD Valentin Stanič, skupaj s CAl Val Natisone, vabi na srečanje planincev pod Ježo, ki bo v nedeljo, 25. oktobra, z odhodom ob 7.30 iz Kanala. Začetek pohoda izpred doma pod Ježo ob 8.30.

 

 22.10.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti