Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

GRS Bohinj, 15. Spominski pohod

Hladen in dokaj močan veter nas spremlja po južnem in zasneženem pobočju na razgledno teme gore, kjer nam za severnim robom ponudi varno zavetiščeJanez Pikon: Gorski reševalci iz Bohinja so organizirali letošnji spominski pohod v spomin pokojnim članom društva na razgledne in izpostavljene Ogradi.

GRS Bohinj, 15. Spominski pohod

Reševalci so pohod v spomin članom društva, ki jim je usoda preprečila dejavnosti v tej humani organizaciji za tokratni gorski cilj izbrali tudi iz doline dobro opazne Ogradi (2087 m), visoke gore, ki izstopa zahodno nad razgledno planino Krstenica, ter vzhodno nad planino V Lazu ob mogočnem Debelem vrhu. Jesenska nedelja postreže s jasnim vendar hladnim jutrom pred planino Blato, odkoder začnemo (101 udeleženec) z vzponom na samotni gorski svet planine Krstenica. Snežni žepki nižje v senčnih zaplatah nas opozorijo na zasneženo pobočje vršnega travnika, ki ga dosežemo.

Jesenska nedelja postreže s jasnim vendar hladnim jutrom pred planino BlatoPred planino Blato, odkoder začnemo z vzponom na samotni gorski svet planine KrstenicaS planine Krstenica nas vodi steza v smeri planine V Lazu, vzhodno pod vznožje prostranih OgradovPod strmo polico, ta prereže skalovje proti vzhodu že nad strmo pečino ob polici, kjer sledimo ohranjeni steziHladen in dokaj močan veter nas spremlja po južnem in zasneženem pobočju na razgledno teme gore, kjer nam za severnim robom ponudi varno zavetišče

Krajši odmor in topel čaj pred pastirsko kočo nam dobro sede. Reševalci nam povedo, da vremenske razmere zaradi novega in pomrznjenega snega ne dovolijo predhodno načrtovane smeri na Ograde po severnem grebenu z Lazovškega prevala, temveč začnemo zahodno in južno pod Ogradi, ki severno nad planino Jezerce s strmim ostenjem oblikujejo obsežni gorski pašnik, ki se nižje izgublja med rušjem, kamor vodi dobro vidna stezica v smeri nižje do opuščene planine Na Ogradèh (1735 m).

Snežni žepki nižje v senčnih zaplatah nas opozorijo na zasneženo pobočje vršnega travnika, ki ga dosežemoDaljši odmor z razgledi izkoristimo po zasneženih bližnjih gorah, saj nas občasno le pogrejejo topli sončni žarkiVrnemo se po obsežnem in zasneženem gorskem pašniku do sedla in mimo opuščene planine Na OgradèhDo planine V Lazu in preko Poljane, pod Mizično glavo ob planini Pri Jezeru do zavetišča GRS v KožahObsežni gorski pašnik, ki se nižje izgublja med rušjem, kamor vodi dobro vidna stezica v smeri nižje do opuščene planine Na Ogradèh

S planine Krstenica nas vodi steza v smeri planine V Lazu, vzhodno pod vznožje prostranih Ogradov. Pod strmo polico, ta prereže skalovje proti vzhodu že nad strmo pečino ob polici, kjer sledimo ohranjeni stezi, ki nas privede na prostrano travnato sleme s sledmi ostankov nekdanje planine Na Ogradèh. Sledi zložna steza s krajšimi vzponi med obarvanimi macesni po razglednem pobočju do sedla pod vznožje travnatega slemena.

Daljši odmor z razgledi izkoristimo po zasneženih bližnjih gorah, saj nas občasno le pogrejejo topli sončni žarkiDo planine V Lazu in preko Poljane, pod Mizično glavo ob planini Pri Jezeru do zavetišča GRS v Kožah

Hladen in dokaj močan veter nas spremlja po južnem in zasneženem pobočju na razgledno teme gore, kjer nam za severnim robom ponudi varno zavetišče. Daljši odmor z razgledi izkoristimo po zasneženih bližnjih gorah, saj nas občasno le pogrejejo topli sončni žarki, ki omilijo hladne razmere na razglednih Ogradèh. Vrnemo se po obsežnem in zasneženem gorskem pašniku do sedla in mimo opuščene planine Na Ogradèh do planine V Lazu in preko Poljane, pod Mizično glavo ob planini Pri Jezeru do zavetišča GRS v Kožah, odkoder se ob prijetnem srečanju in pogostitvijo, vrnemo do izhodišča pred planino Blato.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: GRS Bohinj,
15. Spominski pohod


G-L: gore-ljudje

Spominski pohodi:
22. Pohod - 29. 10. 2023
21. Pohod - 09. 10. 2022
20. Pohod - 17. 10. 2021
19. Pohod - 13. 10. 2019
18. Pohod - 14. 10. 2018
17. Pohod - 15. 10. 2017
16. Pohod - 16. 10. 2016
14. Pohod - 12. 10. 2014
12. Pohod - 21. 10. 2012
09. Pohod - 18. 10. 2009
08. Pohod - 12. 10. 2008


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti