Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Manang 2015 - odhod

Viki Grošelj, Janko Ažman, Zoran Bešlin, Danilo Cedilnik - Den, Ivan Kotnik - Ivč, Bojan Pollak ter pridruženi: Stojan Burnik, Miro Eržen, Sandi Kelnerič, Mitja Letonja in Igor Tekavčič; spremljevalci: Larisa Bešlin, Anton Cedilnik, Anja Kovačič, Minika Pintar

 

Gorenjski glas 13.10.2015: Danes na pot odhaja odprava Manang 2015

Kranj – Danes, natanko teden dni po tem, ko je minilo štirideset let od prvega slovenskega vzpona na 8463 metrov visoki Makalu, se je na pot proti Nepalu podala 15-članska odprava Manang 2015. Vodil jo bo Viki Grošelj, eden od sedmih alpinistov, ki so pred štiridesetimi leti stopili na vrh Makaluja. V ekipi bosta tudi Gorenjca – Janko Ažman iz Mojstrane in Bojan Pollak iz Kamnika.

Gorenjski glas, 10.10.2015: Obiskali bodo tudi Nejčev grob

V torek je minilo natanko štirideset let od prvega slovenskega vzpona na osemtisočak, 8463 metrov visoki Makalu, ob tej obletnici pa v torek v Himalajo odhaja jubilejna odprava Manang 2015.

Kranj – Slovenski alpinisti so se z Makalujem prvič srečali že leta 1972, ko so prestopili magično mejo 8000 metrov, nase opozorili celotno svetovno javnost in postavili prelomnico slovenskega plezanja, a vrha takrat zaradi slabših vremenskih razmer niso dosegli.

So bili pa zato toliko uspešnejši tri leta kasneje, ko se je na vrh povzpelo sedem alpinistov: 6. oktobra Stane Belak - Šrauf in Marjan Manfreda - Marjon (brez uporabe dodatnega kisika), 8. oktobra Janko Ažman in Nejc Zaplotnik, 10. oktobra Viki Grošelj in Ivč Kotnik ter dan pozneje še Janez Dovžan. Preostali člani odprave so bili še: Zoran Bešlin, Danilo Cedilnik, Boris Erjavec, Tomaž Jamnik, Stane Klemenc, Janez Lončar, Bojan Pollak, Milan Rebula, Roman Robas, Jože Rožič, zdravnik Damijan Meško in TV-snemalec Radovan Riedl. Uspeh je v takratni Jugoslaviji in svetu močno odmeval, spomini in zavedanje, kaj je alpinistom uspelo (vzpon še danes velja za enega največjih dosežkov svetovnega himalajskega plezanja), pa so zelo živi tudi štiri desetletja kasneje.

Planinska zveza Slovenije bo ob 40. obletnici tega uspeha organizirala jubilejno himalajsko odpravo Manang 2015, ki se bo predstavila v ponedeljek, na pot pa odpravila dan za tem. »Cilji te odprave so ne samo obuditi spomine na leto 1975, ampak tudi obiskati Nejčev grob pod Manaslujem, obiskati šolo v Manangu, ki jo je ustanovil Aleš Kunaver, sodelovati s hrvaško spominsko odpravo pod vodstvom Stipeta Božića, v alpskem slogu priplezati na katerega od šesttisočakov skupine Čulu, raziskati in določiti zanimive alpinistične cilje za prihodnje slovenske odprave v tem območju, posneti film in napisati knjigo, dodatno povezati Slovenski planinski muzej z nepalskim planinskim muzejem v Pokari in, kar je tudi zelo pomembno, pomagati ljudem na območjih, ki jih je prizadel aprilski potres,« nam je odpravo, ki jo bo vodil Viki Grošelj, opisal Bojan Pollak. Poleg njega se bodo v Himalajo od še živečih članov odprave Makalu '75 odpravili še Janko Ažman, Zoran Bešlin, Danilo Cedilnik - Den, Tomaž Jamnik in Ivč Kotnik.

Jasna Paladin


Komentar, 11.10.2015 09:15 - Janez Dovžan
V članku navajate Makalujevce iz leta 1975. Član odprave je bil tudi Dušan Srečnik - Zobač, ki pa ste ga zgrešili. Vsak član je doprinesel svoj del k uspehu celotne odprave, zato je potrebno biti dosleden pri tovrstnih navedbah. Pričakujem popravek članka in opravičilo. Hvala!

 

 



S predstavitve 12. novembra v prostorih PZS


Spominska majica (Foto: Planet TV)
Podoba na njej je delo Danila Cedilnika - Dena

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti