Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mednarodna vaja

JZS/JRS - Mateja Mazgan: V soboto, 10. oktobra, je bila mednarodna vaja Jamarske reševačne službe. Prisotnih nas je bilo 65 reševalcev.

Iz ostalih držav so se je udeležili reševalci iz Srbije, Bosne, Črne gore ter Madžarske. Vaja je bila v Klemenškovem breznu nad Logarsko dolino in izvedena iz globine 310 metrov.

Pred vsako vajo naredimo scenarij vaje. Tokrat je bil scenarij: pri raziskovanju Klemenškovega brezna pride do nesreče jamarja. Jamarju se odlomi oprimek pri prostem plezanju in sicer pade pet metrov globoko. Pri tem utrpi odrgnine, sumimo na poškodbe hrbtenice in notranje krvavitve v predelu trebuha.

V primeru nesreče se vedno obvesti 112, kateri aktivirajo najbližji Regijski center Jamarske reševalne službe. Tokrat bi bil prvi aktiviran velenjski center, nato ostali; po potrebi se na pomoč pokliče tudi ostale države.

Ob prihodu JRS se najprej zavaruje območje ter postavi štab ter bazo. Vodja intervencije določi naloge posameznim reševalnim skupinam. Vsaka reševalna skupina ima svojega vodjo. Prva odide v jamo oskrbovalna ekipa, za njo pa ekipa, katera napelje jamski telefon (žica z mikrofoni pri vsaki skupini, preko katere se sporazumevamo). V jamo se poda tudi zdravnik. Na tokratni vaji smo imeli dva zdravnika (Tina Bizjak in Rok Stopar).

Zunaj se postavi štab (običajno šotor) - velja kot neka sprejemnica, skrb za novinarje ....
Baza je pri vhodu v jamo, tam se registrira vsakega, ki gre v jamo ter vsakega, ki pride iz jame ter se zapisuje vse dogodke, ki so nastali v jami.
Območje okoli jame se zavaruje z označevalnim trakom.

Cilji takšne vaje so skrajšati čas aktiviranja reševalcev, realizirati transport nosil, izboljšati pripravljenost in usposobljenost reševalcev, izboljšati delovanje logističnih skupin.

O tokratni vaji: v petek zvečer je bil zbor. Na načrt jame smo napisali posamezne skupine, njihove vodje ter člane skupine. Skupine so bile razporejene po jami.
V soboto zjutraj ob osmih so se v jamo podali prvi - oskrbovalci, ekipa za jamski telefon ter za tem so začele v jamo odhajati ostale skupine. Jama je bila z vsemi manevri opremljena nekje sredi dneva, nakar so začela potovati nosila ter bila v roku šestih ur zunaj. Potek nosil je potekal tekoče. Poškodovanec (določili smo enega naših reševalcev - Borisa Šajtegla) se je počutil udobno ter da mu je bilo dovolj toplo (konstantna temperatura v tej jami je deset stopinj). Po telesu smo mu napeljali grelec -  imenujemo ga hobotnica, saj ima štiri lovke in te se napeljejo po vseh udih.

Mateja Mazgan 

...10.2015
JZS: Jamarska reševalna služba


G-L, 06.10.: Mednarodna vaja - vabilo

 
 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti