Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Disciplinska odgovornost

Razgledi - Borut Peršolja: Na spletnih straneh Vodniške komisije Planinske zveze Slovenije je bil 21. septembra 2015 objavljen osnutek 

... Disciplinskega pravilnika Vodniške komisije in razpisana javna razprava o osnutku.

Ugotavljam:
- da za tovrstni pravni akt Vodniška komisija nima nikakršne podlage v zakonu o športu (Uradni list RS, št. 22 z dne 20. 3. 1998), v skladu s katerim izvaja svoja strokovna usposabljanja Planinska zveza Slovenije,
- da za tovrstni pravni akt Vodniška komisija nima nobene izrecne in posredne podlage v statutu Planinske zveze Slovenije (14. 4. 2012), ki reševanje sporov opredeljuje v samostojnem poglavju (člen 57),
- da 37. člen Pravilnika vodnikov Planinske zveze Slovenije (29. 11. 2014), na katerega se v preambuli sklicuje Disciplinski pravilnik, govori o Aktu o kršitvah, postopkih ugotavljanja kršitev in obravnavanje, kar pomeni, da predloženi osnutek Disciplinskega pravilnika niti po nazivu, niti po vsebini ne ustreza 37. členu Pravilnika vodnikov PZS (naj spomnim, da na primer ustava v 153. členu pravi, da morajo posamični akti temeljiti na zakonu ali na zakonitem predpisu; v našem primeru to pomeni v pravilniku VPZS ali statutu PZS),

zato POZIVAM

Vodniško komisijo, da osnutek Disciplinskega pravilnika Vodniške komisije nemudoma umakne in ustavi postopek njegovega sprejemanja.

Ne da bi se spuščal v vsebino osnutka Disciplinskega pravilnika Vodniške komisije, so že ti razlogi dovolj tehtni za sprejetje odločitve, ki jo predlagam. Zaradi kršitev statuta in pravilnika sem poziv v vednost posredoval tudi Nadzornemu odboru Planinske zveze Slovenije.

Poziv sem vodniški komisiji poslal 7. oktobra 2015 s prošnjo, naj mene in vodniško javnost seznani z odločitvijo.

11.10.2015 21:41



 

 
Pozor, drsi! (Fotografija: Borut Peršolja)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Disciplinska odgovornost"

Franc Štibernik,

Borut si zasluži vso pohvalo in večji odziv članov PZS kot do sedaj.

Tudi sam sem v svojem komentarju na spletni strani PZS ob članku "KOGA MOTI", opozoril na čudno prakso, ki jo razvijajo najodgovornejši v PZS.

"PZS bi rada postala policaj za vse, ki radi zahajajo v naravo, krepi represijo tudi nad svojimi člani (berem predloge o kaznovanju vodnikov)"

Tudi sam sem se že mislil oglasiti tudi na temo, ki jo je Borut lepo obdelal.

Očitno je novo vodstvo PZS poskrbelo za takšno kadrovanje v svojih vrstah da lahko prebiramo takšne prispevke in predloge, ki jih nato v organih lepo potrdijo z utemeljitvijo, da v razpravi ni bilo pripomb.

Na delo Vodniške komisije in maltretiranje prostovoljnih vodnikov z poročili in usposabljanji, ki ponižujejo človeka( sam sem se vodništvu odpovedal ravni zaradi tega ker ne sprejemam logike da sem tako omejen, da moram vsake tri leta dokazovati, da sem še sposoben voditi in za to tudi plačevati neprofitni planinski organizaciji), sem že večkrat opozoril, vendar prav zaradi zgoraj navedenega ni bilo odziva.

Vse te aktivnosti vodniške komisije, pa pomenijo prenašanje vodništva na plačane gorske vodnike in postopno ukinjanje prostovoljnega vodništva v PZS (zaostrujmo pogoje in kaznujmo dokler se prostovoljci ne bodo naveličali)

Upam da bodo tisti, ki hodijo v gore zaradi gora in ljubezni do narave tudi prispevali kakšen komentar, da v vodstvu PZS ne bodo mislili kakšno podporo imajo pri tem.


Heinrich Blagne,

Ni se mi pripetilo zgolj enkrat, da sem (sva s so-pohodnikom) pri vzopnu ali sestopu s Kredarice na Triglav naletel/a na skupino tujcev s slovenskim vodnikom, kateri je zapovedoval, ali že kar diktiral početje ostalih pohodnikov izven njegove skupine.

"Počakaj, pojdi naprej, pojdi tukaj" itd, so pogosto glasno slišane zapovedi.

Tega seveda ne gre jemati za slabo, saj je vendar pri gneči v steni pravzaprav dobrodošlo, če nek izkušen gornik na lastno pobudo prevzame skrb za varnost ljudi, saj je že sporazumevanje med udeleženci zaradi različnih jezikov oteženo.

Kar se mi zdi napačno, pa je dejstvo, da je nekaterim vodnikom pomembna zgolj (ali najprej) varnost skupine ki jo vodijo, medtem ko ostale udeležence s svojimi zahtevami lahko spravljajo celo v resno nevarnost, oziroma tveganje zdrsa.

Primer z dne 7.8.2015: vodnik s skupino med sestopom z Malega Triglava proti Kredarici počiva v steni ob jeklenici in klinih, medtem ko mimoidočim, ki se vzpenjajo veleva, naj njegovo skupino obidejo po nezavarovanem delu s pojasnilom češ, da je ta del varen,- "ima zadostno število skalnih oprimkov", obenem pa z ničemer ne poskrbi za varovanje teh mimoidočih. Na koncu (oz. kaj hitro) seveda obvelja njegova, znan pa je tudi rek, da ponavadi zmaga večina.

Poleg dejstva, da ta vodnik zavestno, na račun svojega posla spravlja v nevarnost druge pohodnike, pa daje tudi napačen zgled in poduk skupini, ki jo vodi na goro in z nje.

Osebno sem zato mnenja, da bi nad početjem vodnikov morda res nekdo moral imeti nek pregled..

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti