Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Brezprsti alpinist

Slovenske novice/Nedeljske novice: ... obupal 700 metrov pod vrhom - Japonec Nobukazu Kuriki je


... zaradi močnega vetra in snega opustil vzpon na Everest.
Pred tremi leti je prav tako nedaleč od vrha najvišje gore sveta izgubil devet prstov na rokah
.

Japonski alpinist, ki je pred leti zaradi ozeblin izgubil vse prste na rokah, razen desnega palca, je zaradi slabih vremenskih razmer »le« 700 metrov pod vrhom 8848 metrov visokega Everesta opustil poskus, da bi priplezal na vrh najvišje gore sveta kot prvi plezalec po letošnjem aprilu, ko so plazovi na tem območju zasuli 18 planincev. »Trudil sem se po najboljših močeh, a sem ocenil, da se zaradi močnega vetra in snega ne bi vrnil živ, če bi šel še naprej,« je prek twitterja sporočil 33-letni Nobukazu Kuriki.

Prenevarna jesenska sezona

Alpinisti se po navadi na Everest in druge himalajske vrhove odpravijo maja, preden deževna sezona v višine prinese sneg. A tudi jeseni obstaja kratka plezalna sezona, takoj zatem, ko se umiri poletno deževje. Člani nepalske planinske zveze v Katmanduju so Kurikijev poskus tako pozno v letu označili za prenevarnega, saj obstaja velika nevarnost plazov in močnih vetrov, ki lahko plezalca dobesedno odpihnejo iz stene.

To je bil Kurikijev prvi poskus osvojitve Everesta po 2012, ko je v slabem vremenu na nadmorski višini 8230 metrov dva dni preživel v luknji v snegu in ko je zaradi ozeblin izgubil devet prstov na rokah. Kljub temu lahko s štrclji, ki so mu ostali, še vedno prime cepin in pripenja karabine v kline. Kuriki je postal ne ravno vsakdanji obraz nepalskega prizadevanja za oživitev alpinističnega turizma v Himalaji po katastrofalnih potresih, ki so aprila in maja letos razdejali velik del države in v katerih je umrlo skoraj 9000 ljudi, med njimi tudi 18 članov odprave v baznem taboru pod Everestom. Japonski alpinist je nameraval vrh doseči sam in brez dodatnega kisika po isti smeri kot Edmund Hillary in Tenzing Norgay, ki sta 1953. kot prva človeka na svetu osvojila vrh Everesta, izbral pa si je zahtevnejši jesenski termin, saj naj bi bila to »najčistejša oblika plezanja, ki je vredna dodatnega tveganja«. S. I.

11.10.2015 
Nedeljske novice: Brezprsti alpinist obupal 700 metrov pod vrhom


  The Times


Friko [05.10.2015] - Uršula Novak:
... Zaenkrat v Himalaji menda vztraja edino še Japonec Nobukazu Kuriki, edini, ki se je po potresu odločil osvojiti Everest. Njegova solo odprava je že njegov peti poskus osvojitve Everesta v zadnjih šestih letih. Ali mu je uspelo, naj bi bilo znano že danes ali jutri, poudariti pa velja, da je 33-letni Japonec leta 2012 ob poskusu osvajanja Everesta zaradi ozeblin izgubil kar 9 prstov na rokah, torej je gora zanj res velik izziv.  

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti