Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

37. spominski pohod

Obalno PD Koper - Maruška Lenarčič: ... na Slavnik - Čistilna naprava v Tumovi koči


Navkljub zelo slabim vremenskim razmeram so se »pravi« planinci in ljubitelji narave, v nedeljo, 4. oktobra, povzpeli na vrh Slavnika in k Tumovi koči ter s tem izrazili pripadnost tradiciji, saj je, v organizaciji Obalnega planinskega društva Koper, potekal že 37. spominski pohod na Slavnik, v spomin na vse tiste, ki so tu hodili v veliko težjih časih, med NOB.

Obiskovalci so prišli od blizu in daleč, tudi nekaj kolesarjev je bilo med njimi. Prišli so iz slovenske Istre, Trsta in okolice, Pivke, Postojne, Hrpelj, pa tudi z goriškega in celo Reke – kar 15 članov planinske skupine SKPD Bazovica. Obiskovalcev ni motil ne veter, ne dež, bili so veseli, da so premagali težave in da uživajo med prijatelji. Ozračje je bilo nabito z dobro voljo tudi v šotoru, kjer se je odvil kratek kulturni program, ki ga je oblikovala nepogrešljiva pevska skupina OPD Koper s harmonikarjem Davorjem. Planinska pesem je pričarala še vedrejše razpoloženje.

Glavna pozornost pa je bila namenjena novo zgrajeni čistilni napravi v Tumovi koči. Simbolično so jo odprli, Rajko Čerin – načelnik gospodarskega OPD Koper in duša izgradnje čistilne naprave je povedal:
»…Ker smo planinci zavedni okoljevarstveniki, se je upravni odbor OPD Koper odločil, da bomo kočo opremili z malo biološko čistilno napravo, ustrezne kapacitete, ki bo zagotovila, da bomo v naravo spuščali le še biološko čisto vodo. Obisk koče se iz leta v leto povečuje, zato onesnaževanje okolja predstavlja veliko obremenjevanje Slavnika, ki je razglašen za naravni spomenik.

Prav je, da vam, ljubiteljem Slavnika povemo, da smo za čistilno napravo s priključki in prevozi odšteli okoli 8.000 eur. Rad pa bi poudaril, da smo vsa dela: izkop jame in kanalov ter ostalo, opravili člani društva – vse prostovoljno. Ročno smo Izkopali tri metre globoko jamo, premera 2,20 m in več metrov kanalov za odtoke. Nismo šteli ur – štel jih je predsednik Aldo - bilo jih je skoraj 500. Moram reči, da smo vsi, ki smo sodelovali pri tem, kar zahtevnem projektu, ponosni na opravljeno delo. Prepričani smo, da boste obiskovalci znali ceniti delo in prizadevanja našega društva. Naj poudarim, da bomo morali to čistilno napravo ustrezno vzdrževati in negovati – zakaj negovati – zato ker bomo morali skrbeti, da bodo kolonije mikroorganizmov živele in za nas opravljale koristno delo.«

V nadaljevanju je še dodal, da vseskozi skrbijo za kočo in jo posodabljajo. Veliko skrb posvečajo tudi okolici, omenil je povečanje prostora za obiskovalce, nove klopi in pa izgradnjo vremenske postaje (Ministrstvo za okolje), ki še ni povsem dokončana. Izvajalci so zagotovili ureditev okolice postaje. Zahvalil se je vsem prostovoljcem, ki so sodelovali pri projektu in še posebej družini Nagy – zakupnikom koče, ki so veliko več kot samo to.

Maruška Lenarčič  
Foto: Neli Trbovc  

  ...10.2015

Pripravljalna ekipa

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti