Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vsi ne želijo elektrike v Ravensko Kočno

Gorenjski glas - Danica Zavrl Žlebir: ... Jezersko - Postopek elektrifikacije doline Ravenske Kočne, ko naj bi v tla položili električni kabel od Anclovega do spodnjih postaj tovornih žičnic

Župan Jurij Rebolj je ta teden sklical izredno sejo občinskega sveta Jezersko, na kateri so odločali o elektrifikaciji Ravenske Kočne. Poleg svetnikov so se je udeležili tudi lastniki zemljišč, ki naj bi investiciji s podelitvijo služnosti prižgali zeleno luč.

Jezersko - Postopek elektrifikacije doline Ravenske Kočne, ko naj bi v tla položili električni kabel od Anclovega do spodnjih postaj tovornih žičnic na Češko kočo in Ledine, se je začel leta 2011. Sedaj bi Elektro Gorenjska lahko začel z gradnjo, občina pa naj bi pri lastnikih zemljišč pridobila služnosti, ki so pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja. Elektrifikacija Ravenske Kočne, ki je umeščena tudi v občinski prostorski načrt in v strategijo razvoja občine, je pomembna tako za obe tovorni žičnici, ki oskrbujeta planinski postojanki, za lastnika Štularjeve planine in gorniški center Dava Karničarja, občina pa želi v dolini urediti parkirišče s parkirnim avtomatom in nemara pozneje tudi z zapornico. Hitra pridobitev gradbenega dovoljenja je najpomembnejša za Planinsko društvo Kranj, ki ji je požar uničil tovorno žičnico za oskrbo koče na Ledinah in želi marca prihodnje leto začeti gradnjo nove. Obe tovorni žičnici sedaj napaja naftni generator.

Dolina naj ostane neokrnjena

Vsi pa si ne želijo elektrike v Ravenski Kočni. Nasprotujejo ji trije od štirih lastnikov zemljišč, eden od njih bi se bil sicer pripravljen pogovarjati, če bi občina z njim uredila že več let neuresničene dogovore. A tudi ta ocenjuje, da je občina Jezersko »občina dveh hitrosti«, ko naj bi privilegirani hitreje prišli do nekaterih javnih dobrin. Dodana vrednost Ravenske Kočne bi bila, da ostane, kakršna je, brez posegov, ki bi ogrozili tamkajšnji vodni vir, ki bi povečali promet vanjo, in brez velikega parkirišča v samem osrčju doline. Tako je svoje stališče zagovarjal eden od lastnikov, ki je pred leti priložnost za zavarovanje te lepe doline videl v vzpostavitvi parka Kamniško-Savinjskih Alp, do česar pa potem ni nikoli prišlo.

Potem ko so slišali argumente lastnikov zemljišč, prek katerih bi potekal električni kabel, so svetniki predstavili še svoje. Primož Muri je edini, ki nasprotuje elektrifikaciji, in sicer z več vidikov, od okoljevarstvenega in vodovarstvenega (za vodni vir naj bi bilo sporno predvsem parkirišče sredi Ravenske Kočne) do ekonomskega. Že za sam izkop za električni kabel bi porabili več nafte, kot je tovorni žičnici porabita v več letih, je menil, prav tako, da se planinskima društvoma elektrifikacija žičnic z vidika gospodarnosti najbrž ne splača. Prav tako je menil, da tu ne gre za javni interes.

Dobrina tega stoletja

Ostali svetniki so elektrifikacijo, ki jo je uvodoma predstavil Miha Žumer, vodja službe za razvoj Elektra Gorenjska, podpirali. Peter Sušnik, Drejc Karničar, Boris Meško, Jurij Markič, Iztok Tonejec in Mija Murovec so prepričani, da je potrebna, saj je elektrika civilizacijska nuja tega stoletja. Tudi naravi ne bo škodovala, z ureditvijo parkirišča v dolini pa ravno želijo regulirati sedaj precej kaotično parkiranje in ne pričakujejo povečanja prometa. Elektrifikacija bi olajšala življenje v dolini in pri oskrbi planinskih koč, poleg tega pa gre za čisto, ekološko in trajnostno energijo. Ob odločitvi o elektrifikaciji bi lahko sprejeli tudi zaveze o rešitvi nekaterih drugih problemov (varovanje pred hudourniki, zaščita vodnega vira, parkirišče nižje v dolini ali zapornica, ki bi omejila prevelik promet, morda tudi popravo krivic zaradi preteklih vlaganj lastnikov v elektrifikacijo njihovih kmetij).

Če soglasja lastnikov zemljišč ne bo, bo treba traso za vkop električnega kabla spremeniti, je dejal župan Jurij Rebolj, svetniki pa so s petimi glasovi za (enim proti in enim vzdržanim) sklenili, naj se nadaljuje s postopkom pridobivanja gradbenega dovoljenja za položitev električnega kabla v Ravenski Kočni, občina pa bo gradnjo sofinancirala skladno s projektno dokumentacijo. Vanjo naj bi vložila 40 tisoč evrov.

Danica Zavrl Žlebir

  16.10.2015

 

5 komentarjev na članku "Vsi ne želijo elektrike v Ravensko Kočno"

Tone Škarja,

Seveda, potem pa kabel še do obeh koč in čez čas še čez Skuto in Mlinarsko sedlo do obeh bivakov, saj imajo vsi pravico do pridobitev civilizacije. - Slovenci nismo preveč obdarjen narod, a v neumnosti in pohlepu smo prvaki. Zato nam pa gre, kakor nam gre. Preden zaorjete z bagri, pa posnemite Ravensko Kočno, da boste film predvajali turistom v oštarijah, seveda skupaj s portreti zgoraj napisanih genialcev, zaslužnih za uničenje enega od redkih še nepokvarjenih biserov narave.


Simon Pavlin,

Nekoč je neki bradati modrec rekel: "Kdor je brez greha naj prvi vrže kamen!". Zanima me koliko ton navlake se še valja na pobočjih najvišjih vrhov našega planeta? Ali ste posneli stanje teh biserov narave, pred vašimi osvajanji? Sem pa vesel, da ste se končno osvestili, kar se ohranjanja narave tiče. Samo jeklenka pa rabi kar nekaj časa da razpade. Za razliko od "rane" katero bo pustil bager, kateri bo razkopal cesto po kateri se vijejo kolone vozil do spodnjih postaj žičnic Ravenske Kočne.


Rok Kovač,

Jaz pa mislim ravno obratno, da bi bil že skrajni čas modernizacije Jezerskega v razumnih okoljevarstvenih okvirjih, ki bi dovoljevali turistu vsaj osnovne stvari, katere so v tujini stalnica.

Gor baje ni več navadnega avtomata za dvig gotovine, še tega so bančniki izpulili sebi v škodo. Potem Petrol skoraj vedno zaprt, nobenih trgovin z avtohtonimi spominki, hitrimi prigrizki in pijačo, razen ob Planšarskem jezeru, ko je odprto. Za tako lepe livade manjka konjeništvo, možno bi bilo tudi lokostrelstvo tam gor pa vodene MTB ture, izposoja, nordijska hitra hoja po svežem zraku, delavnice Chi Gong, Tai chi, meditacije, borilne veščine, kašen hotel več za prestižnejše goste, ki bi uživali podobno kot v Logarski dolini. Potem drsališče na jezeru pozimi in tek na smučeh, ki je sedaj že v pogonu ter vodenje zimskih tur, plezanje po slapovih, turna smuka.

Za vse to je pod nujna el. energija, tudi za obe tovrni žičnici, gorniški center in planine naokoli. Tudi tisti meter globok jarek, ki ga bodo kopali, nikakor ne bo ogrožal tamkajšnje narave, saj se bo že čez pol leta vse zaraslo s travo. Prej so samo z nepravilnimi parkiranji naredili neprimerno večje negativne posege v naravo.

V Avstriji se v Soldnu 1377 m, če je prenizko, gostje zapeljejo v Hoch Solden 2070 m, če je še prenizko gredo z vozili na Rettenbach ferner 2670 m, če želi kdo še višje, imajo tam tunel do Tiefenbach ferner, ki te dostavi na 2800 m in to ne v temi.


Metod Rogelj,

Eno je Ravenska kočna, drugo je Jezersko-center. Se strinjam, da je treba center oživiti, izboljšati pogoje za domačine, goste, popestriti ponudbo. Zakaj ne oživiti zdraviliški turizem, kot je tu do 70h let že bil (očesna bolnica), razvijati izbrani turizem (ne razvajenega, petičnega), ampak tistega, ki ceni mir in ohranjeno naravo. Manjka še zimska ponudba v tej smeri: tek na smučeh, družinska smučišča pri kmečkih turizmih, ipd.

Ravenska kočna pa nikoli ni bila poseljena. Ancelj je bila zadnja kmetija, naprej je le še Cvarov vikend in sedaj Karničarjev center, ki je bil prej "karavla". S tem ne mislim, da se je ne sme razvijati, a naj ohranja mir in naravo. treba je urediti promet (beri: ustaviti), ustavljati hrup, ipd. S tem se da služiti. Z elektriko ali brez. Dejstvo pa je, da bo z elektriko tudi več pritiskov za neprimerne posege: je že hodil okoli Rus, ki bi na koncu doline hotel graditi hotel. Bi ga imeli?


Gregor Rozman,

Menim, da elektrifikacija pomeni prevelik poseg za to Dolino in za njeno trajnostno identiteto ne prinaša pozitivnih koristi.

Rešitve za omenjene težave se lahko poiščejo na naravi bolj prijazen način in v duhu trajnostnega razvoja, s čim manjšimi posegi v okolje. Elektrika »a la carte« sem ne sodi, ker to okolje tega ne potrebuje.

Lahko bi pa imeli Sinjega celo leto zamrznjenega, vmesna postaja žičnice bi bila pri prvem štantu, Češka bi bila lahko potem celo leto odprta...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti