Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 01.10.15

Primorski dnevnik: Dokumentarna razstava Med morjem in gorami; 37. spominski pohod na Slavnik; ...

Dokumentarna razstava Med morjem in gorami

V petek, 25, septembra, so v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani odprli pregledno dokumentarno razstavo MED MORJEM IN GORAMI, ki jo je pripravil Meddruštveni odbor primorsko-notranjskih planinskih društev. Slednji povezuje deset planinskih in pet športno plezalnih društev z območja slovenske Istre in Trsta, Krasa ter območja od Brkinov pa vse do Postojne.
Avtorji razstave so želeli s tem delom prikazati začetke organiziranega planinska na našem območju, njegov razvoj do danes ter osvetliti pestro in raznoliko dejavnost društev v preteklosti in danes. Odprtja razstave se je udeležilo lepo število planink in planincev z območij odbora ter ostale Primorske, Trsta, Reke in od drugod. S svojo prisotnostjo sta odprtje razstave počastila tudi Danica in Sandi Blažina, starosti slovenskih alpinistov.
Slavnostni govorniki na prireditvi so bili predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, župan Kranjske Gore Janez Hrovat ter Irena Lačen Benedičič, direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice, pod katerega okrilje spada tudi planinski muzej. Rdečo nit razstave je z bogatim uvodom vanjo predstavila vodja in koordinatorica ter predsednica Meddruštvenega odbora Maruška Lenarčič. Prijeten kulturni program, ki so ga oblikovali: Pevska skupina OPD Koper in družinski godčevski Trio Volk folk iz Ilirske Bistrice, povezovala pa ga je Sabina Franček Ivovič, je z besedo in pesmijo prisotne popeljal v kraje, ki jih prikazuje razstava. Po odprtju in ogledu razstave se je ustvarilo sproščeno planinsko vzdušje in se ob zvokih pesmi nadaljevalo v večer.

37. spominski pohod na Slavnik

V nedeljo, 4. oktobra 2015, bo na Slavniku velik praznik. Na vrhu nam najbližjega, pa tudi izredno priljubljenega tisočaka, ki ga primorski planinci pogosto obiskujemo od zgodnje jeseni pa do pozne pomladi, se bo v nedeljo
odvijal že tadicionalni, 37. spominski pohod na Slavnik v organizaciji Obalnega planinskega društva Koper.
Pred Tumovo kočo na Slavniku bo ob 11. uri slovesnost s krajšim kulturnim programom. Sledilo bo prijetno planinsko druženje.
Slovensko planinsko društvo Trst vabi svoje člane, da se pohoda udeležijo v čim večjem številu.

Skupina "Drugače mladi"

je nastala zato, da bi tudi starejši člani tržaškega Slovenskega planinskega društva našli svoj prostor v okviru društva. V pomladnih mesecih je novoustanovljeni odsek priredil uspel izlet v gradežko laguno z ogledom naravnega parka Isola della Cona. Načrtovani izlet v Istro pa se je, zaradi nenaklonjenih vremenskih razmer, spremenil v sprehod po dolini Glinščice.
Po poletnem premoru se bodo člani odseka ponovno srečali v petek, 2. oktobra 2015, ob 10. uri v društveni postojanki v Boljuncu. Kdor nima lastnega prevoznega sredstva, ima na razpolago linijski avtobus številka 40, ki odpelje z ulice Gega ob 9,15. Pogovoru o opravljeni in načrtovani dejavnosti, bo sledil krajši sprehod. Toplo vabljeni.

Obalno društvo vabi

Obalno planinsko društvo Koper vabi v nedeljo, 4. oktobra 2015 na 37. spominski pohod na SLAVNIK. Pohod bo potekal iz Podgorja (1 ura), iz Prešnice (2 uri) in iz Skadanščine (2 uri). Kolesarji: zbor ob 7. uri na parkirišču Bonifika v Kopru ali ob 9. uri nasproti črpalke na Kozini. Pri Tumovi koči bo ob 11. uri krajši kulturni program.
V soboto, 4 oktobra vabljeni mladi pohodniki, organizatorji bodo tudi zanje pripravili čaj in vpisovanje.

 01.10.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti