Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pot prijateljstva

PS Bazovica - Darko Mohar: ... Snežnik -Snježnik - Prijateljstvo potrebuje novi zamah

Snežnik (1796 m) nad Ilirsko Bistrico in Snježnik (1506 m) nad Platkom sta dva vrhova katerim sta ime dale obilne snežne padavine.
Njihova bela barva je vidna od daleč še dolgo v pomlad. Od leta 1975 jih povezuje planinska obhodnica „Pot prijateljstva Snežnik – Snježnik“, ki naj bi utrdila prijateljske vezi med planinci sosednih regij: Notranjske in Primorsko goranske županije. Obhodnico sta zasnovala in uresničila takratna društva PD Ilirska Bistrica (danes PD Snežnik) in PD Platak (danes HPD Platak). Pot ima šest kontrolnih točk, od katerih so Snežnik, Sežanje in Klanska polica danes na ozemlju Slovenije, Šverda, Guslica in Snježnik na ozemlju Hrvaške. Prelepi kraji Gorskega kotarja in Notranjske osvajajo s svojim mirom in divjino.

Delo takratne generacije planincev (naj se spomnimo samo dveh: Vojka Čeligoja iz Ilirske Bistrice in pred kratkim umrlega Josipa Jurasića iz HPD Platak) je osamostojitev Slovenije in Hrvaške ter meja med njimi malce vrgla v pozabo. Meja je prekinila pot, infrastrukura je zapuščena, oblikovanje dnevnikov poti je malce zastarelo. Obledele markacije, delno zarasle poti, pečatov na večini kontrolnih točk ni več. Sodelovanje med društvi je po osamosvojitvi tudi izgubilo sapo. Na Hrvaškem celo ta pot ni več na seznamu obhodnic.
Potem se je le nekaj entuzijastov iz planinske skupine Slovenskega doma KPD Bazovica na Reki spomnilo te poti in odločilo da ji da novo življenje in novi zagon. Ker velja, da svet ne začenja z nami, je delo negdanjih generacij treba spoštovat in nadaljevati njihovo pot. Idejo sta podprli matična PD Snežnik in HPD Platak.
Prva akcija na obnovi Poti prijateljstva je stekla leta 2011 in se je že takrat pokazalo da za obhodnico obstaja zanimanje. Letošnja akcija je pokazala da bo pot kmalu zaživela ina da bo dobro obiskana. Če ne prej potem pa takoj po vstopu Hrvaške v šengenski prostor.

19. septembra letos se je na Gumancu zbralo okrog trideset planincev od katerih je 24 krenilo na čez 23 kilometrov dolgo pot od Gumanca do Platka. Z druge strani se je na Platku zbralo čez petdeset planicev. Nekateri so prišli zbujat spomine na sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, a drugi prvič uživat v lepoti hribov. Najmlajši udeleženec je bil star komaj štiri leta, najstarejši čez osemdeset.

Druga skupina je prehodila del trase od Platka čez Snježnik, Međuvrh in Guslico in se vrnila nazaj na Platak. Dobra organizacija in koordinacija sta omogočili da se obe skupini po večurni hoji sestaneta kakšen kilometer pred Platkom in na cilj prideta skupaj. No, po pravici povedano ne vsi skupaj saj se je nekoliko najbolj zagnanih iz prve skupine odločilo še za dodatni vzpon na Guslico in Snježnik in tako podaljšalo osemurno turo za urco in pol.

Na majhni svečanosti na Platku so planince ispred domačinov in organizatorjev pozdravili Damir Pavšić, Darinka Dekleva in Darko Mohar, ispred PZS Maruška Lenarčič (predsednica MDO primorskih in notranjskih PD), ispred HPS Vladimir Rojnić, predsednik Istarskog planinarskog saveza ter na koncu še ispred reških planincev predsednik Riječkog planinarskog saveza Damir Konestra. Druženje članov 12 zbranih planinskih društev je zatem potrajalo do večernjih ur.

In naj zaključimo z besedami Vladimira Rojnića kot nagradi organizatorjem za dobro opravljeno delo: „Menim da smo planinci v enem pomenu svetovni narod. Z planinskih vrhov, konkretno Snežnika in Snježnika z enim pogledom božamo obe državi in vse tisto kar v njih imamo radi. To poraja v nami enotnost, ki je nad vsemi zemeljskimi mejami in ovirami, tako da je vsaki trud vložen v ohranjanje take enotnosti dobra naložba.“

Zapisal: Darko Mohar
fotogrtafirali: Darko Mohar, Dionis Jurić, Anita Hromin

  ...09.2015

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ POH Vse objave

1 komentarjev na članku "Pot prijateljstva"

Franci Savenc,

Na PZS objavili istega avtorja v petek, 25. septembra, ob 9. uri: http://www.pzs.si/novice.php?pid=10471

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti