Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Je bourrine donc je suis

Martina Čufar: Dvanajstkrat sem šla v »Ventilator« zaradi smeri Je bourrine donc je suis (8b). Se pravi, 12 x 1,5 h hitre hoje = 18 ur hoje! Tako da ne morem reči, da sem brez kondicije.

Prvič sem bila v smeri julija, ko je bila še projekt in smo skupaj z Nicotom in Fabienom Dugitom iskali grife in rešitve. Onadva sta s smerjo kar hitro opravila, saj gre za »moški« stil plezanja po previsu, se pravi, močnejše imaš bicepse, lažje je.
Na začetku je bilo kar nekaj gibov, kjer mi ni bilo jasno, kako jih bom naredila. V smer sem se vrnila bolj zaradi lepih fotografij z Aiguille Verte v ozadju, kot pa z resno željo, da jo preplezam.
Med slikanjem in snemanjem s Franciscom Tarantom, sem počasi našla mesta za kajlanje kolen in pet, pa sukanje kolen. Ostal je le še glavni detajl smeri, kjer sem bila za eno metodo premajhna, za drugo prešvoh, med osmim vzponom v smeri sem končno našla gibe, ki so mi odgovarjali.
Ko sem podaljšala še en komplet in videla, da lahko tudi vpenjam, sem začela verjeti, da smer lahko splezam. Sledilo je tri tedne pavze, ker smo bili v Pelvouxu. Potem sem se dvakrat v Ventilator vrnila sama, saj je projekt najti motivirane plezalce za tja gor, zaradi hoje in težkih smeri.
Z vrvjo z vrha in crollom sem obnovila gibe in našla še dodatne zvijače za prihranitev moči. Problem je bil, da je bil spodnji del moker in je bilo mogoče priti čez le po kompletih.

Ko se je v začetku septembra spet ogrelo in posušilo, sem končno lahko začela resno plezati v smeri. Bilo je super, vsakič sem prišla pol giba dlje na glavnem detajlu. Problem mi je delal en musavec, s katerega sem kasneje, ko se je ful shladilo padla kar nekajkrat, saj ga zaradi mraza nisem čutila. Jaz sem glede musavcev izjema; veliko bolje jih držim, ko se potim, kot ko je mraz!
Zadnje tedne je bilo zelo mraz, zjutraj je zmrzovalo, tako da sem se bala, da letos ne bom več imela možnosti za smer. Ventilator ima posebno mikroklimo, in smo bili sredi najhujše vročine tam gori v puhovkah! Je v senci na 1800 metrih nadmorske višine (od 10ih zjutraj) in vedno piha veter! Smeri, ki so mi tako na meji nisem sposobna plezati z mrzlimi prsti!
Na srečo veter ponavadi okoli 16ih poneha, kot bi nekdo pritisnil »off«. Vedela sem, da moram biti v smeri takrat.

Za četrtek je bila napoved kar topla, našla sem tudi soplezalca, a je Paco čez noč zakuhal na 39,6, tako da sem ostala doma. Na srečo se je pozdravil tako hitro kot je zbolel! Sobota je bil zadnji topel dan pred dežjem in ohladitvijo, tako da vse sem stavila na ta dan. Spet se moram zahvaliti tašči Nathalie, ki je od 13. do 18in pazila na Tommyja in Pacota, ter Nicotu, da je po tednu hoje s svojimi vojaki po hribih v Les Oisans šel še z mano tja gor in me varoval.
Pogoji so bili res dobri, v vrečko z magnezijem sem vseeno dala en »hadwarmer«, in tokrat sem čutila musavca in uspela narediti gib. Seveda potem sledi še precej težkih gibov, tako da se je v moji glavi dogajalo … ker res nisem hotela pasti. Na srečo sem se uspela zbrati in spočiti še za zadnji previs in platko! Na štantu sem bila res vesela, saj že dolgo nisem plezala tako težke smeri, v kateri ti prvih nekaj obiskov nič ni jasno.

Med čakanjem na otoplitev sem plezala nižje v dolini, kjer sva z Nicotom opravila drugo ponovitev smeri Le Gland Bleu v steni Arpenaz (7c+, 7b, 7a+, 7c, 6b), v plezališču Laboratoire z mojim najljubšim stilom plezanja (navpično do rahlo previsno po poličkah) sem na pogled splezala Voyage extraodinaire (8a) ter L'horloger suisse (8a/a+) v drugem poskusu, v plezališču Maquis pa Le cowboy ca meur debout (8a), ki sem jo na top rope splezala že lani s Pacom v trebuhu.

Zdaj pa lahko dežuje in sneži, me nič ne moti, če je v Ventilatorju (original Ventilteur) premraz in če grife zamoči.

PS: Še prevod imena smeri - Je bourrine donc je suis izhaja iz Descartovega »Je pense donc sje suis« - Mislim, torej sem. Glagol misliti je Nico zamenjal za bourriner, kar bi se prevedlo nekako takole: Plezam na moč, torej sem.

PS2: Slike so pa julijske.

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ PLE Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti