Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Še dvanajsti cvet

Primorske novice: ... v letošnjem nizu mesečnih osebnosti Primorske bomo v venček dodali prihodnjo soboto. - Tadej Slabe predstojnik Inštituta za raziskovanje krasa v Postojni, skale bere kot knjige.

... Izbrali ga bodo bralci, poslušalci in gledalci Primorskih novic, Radia Koper in Televizije Koper ter komisija vseh treh medijskih hiš. Izbirali bodo med štirimi oziroma petimi kandidati.

Koprčanki Tijana Despinič in Nataša Maglica se z dobrodelnostjo ukvarjata že več let. Lani ju je združila zamisel, da bi z novimi igračami in sladkarijami, ki sta jih imeli doma, obdarili otroke iz varnih hiš. Iniciativa je letos pod imenom Podari upanje prerasla v uspešno dobrodelno akcijo. Kup novih igrač, ki sta jih zbrali, je bil tako zajeten, da sta z njimi lahko obdarili otroke iz vseh slovenskih varnih hiš in materinskih domov. Otrokom, ki jim je otroštvo zaznamovala žalost, sta z igračami podarili tudi nasmeh in upanje v lepšo prihodnost.

Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 2. januarja, opoldne. Do srede, 1. januarja, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 0,39 evra (z DDV). Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si. Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper ob 11. uri, s SMS sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

Primož Kožuh iz Kanala je po poklicu oralni kirurg, sestavni del njegovega življenja pa je tudi umetnost. V začetku decembra je tako v gozdu za svojo hišo ustvaril prostor, v katerega je v sodelovanju s kanalskim Klubom keramike postavil formo vivo umetniških izdelkov. Zagotovo lahko govorimo o eni redkih zasebnih iniciativ, ki povezuje ustvarjalnost in javno dobro. Park Pečno, kakor so poimenovali naravno galerijo v gozdu, je namreč odprt za javnost, Primož Kožuh pa poudarja, da je namenjen tako ustvarjalnosti kot stiku z naravo.

Profesor telesne vzgoje in vodja Športnega društva Sonček Miran Franko je eden najbolj zaslužnih, da mladi na Goriškem že dve desetletji aktivno preživljajo počitnice. ŠD Sonček, leta 2011 prejemnik Bloudkove plakete za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa, je že dolgo poznano po Poletju ob Soči in košarkarskem kampu. Decembra pa posebno svetlo zasije na Sončkovem dnevu, košarkarskem spektaklu, ki že 17 let na Goriško za nekaj dni pripelje 2000 mladih košarkarjev iz desetih držav, vrhunske športnike, legende ...

Tadej Slabe, predstojnik Inštituta za raziskovanje krasa v Postojni, skale bere kot knjige. To počne v službi kot geolog in speleolog ter v prostem času kot športni plezalec. Znanje inštituta o krasu in njegovi dediščini je vodilno v svetu in tudi prvovrstni izvozni artikel. V Postojno, kjer imajo edini celostni študij krasoslovja, prihajajo študenti od Kanade do Kitajske, odhajajo pa doktorji krasoslovja. Decembra je inštitut sklenil sporazum o dolgoročnem sodelovanju s središčem za raziskovanje krasa Junanske univerze in narodnim parkom Kamniti gozd na Kitajskem.

  28.12.2013

Foto: Lea Kalc Furlanič

...

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti