Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mali Kekci z družinami

Primorski dnevnik: ... na vrhu Malega Golaka - SPD Gorica: Najmlajšim članom omogočamo, da preživljajo prosti čas v stiku z naravo

Slovensko planinsko društvo Gorica uspešno nadaljuje z nizom Kekčevih poti - lažjih pohodov oz. sprehodov za družine z otroki na katere so se prvič podali lani pod pokroviteljstvom ZSSDI. Namen je predvsem najmlajšim članom društva ponuditi možnost, da aktivno preživljajo prosti čas v stiku z naravo, ob sproščenem druženju s sovrstniki ter opazovanju in spoznavanju zanimivosti naravnega okolja.

Mali Kekci in njihove družine ter prijatelji so se po krajšem poletnem premoru ponovno srečali v nedeljo, 13. septembra, in se odpravili na vrh Malega Golaka (1495 m) na Trnovski planoti. V sončnem nedeljskem jutru so se najprej pripeljali do Male Lažne pri Lokvah, od koder so po enourni nezahtevni hoji prispeli do Iztokove koče pod Golaki. Med hojo po gozdni stezi se otroci niso mogli nagledati raznoraznih vrst gob, ki so rasle ob poti, v veliko veselje jim je bilo tudi iskanje brlogov in skr ivališč gozdnih živalic ... Po postanku pri koči so se mali in veliki planinci pogumno in z veliko dobre volj e povzpeli do vrha Malega Golaka; ta se ponaša z izjemnim razgledom na Trnovsko planoto, ki na južni strani zaobjame celo Tržaški zaliv. Na vrhu je zapihal rahel veter, ki pa seveda ni »odpihal« zadovoljstva pohodnikov. Ob ogledovanju raznolike in že nekoliko jesensko obarvane narave so se po isti poti vrnili do izhodiščnega parkirišča, še prej pa so ponovno obiskali Iztokovo kočo in se tam posladkali ob slastnih palačinkah. Najmlajši so se pred kočo »spoprijateljili; tudi s konji, ki so tam počivali po jutranji ježi. Pred vrnitvijo v dolino so si udeleženci ogledali še vhod v Veliko ledeno jamo v Paradani pri Mali Lažni (650 metrov globoka in 4090 metrov dolga jama ledenica). V njej so ob koncu 19 stoletja izrezovali 10 do 40 kilogramov težke kose ledu, ki so jih nato v koših n( isili na površje ter jih ponoči na vozovih dovažali v Gorico ali Trst, kjer so led natovorili na ladje za hlajenje, s katerimi so ga odpeljali celo v Egipt. (fk)

22.09.2015
Mali Kekci z družinami na vrhu Malega Golaka

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ MLA Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti