Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Utrinki s Snežnika (5)

Dotik: Ne samo, da nisem planinec, tudi fotograf nisem, zato ne boste osupnili nad opisi ali posnetki. Gre za povabilo, da vsak sam po svoje začuti to našo krasno slovensko naravo.

24 ur Snežnika

 
Med molčečimi bukvami bela svetloba. Kaj vse naredijo stara drevesa, da preživijo! Pri tleh poženejo mlade veje in jih gibko usmerijo proti nebu, tudi močno skrivenčena debla se trudijo rasti proti svetlobi, upirajo se izginotju v dimenziji življenja. Edino človek ima na izbiro, le on lahko življenje izbere.
 
    
 
Meglice so največkrat motnja, danes mi teren pomagajo doživeti drugače. Saj ni samo danes tako, v megli je teren vedno videti spremenjen, sicer ne bi v brezpotjih tako zlahka zašel. Zaplesali so oblaki svoj ciklonski ples nad Kvarnerjem. "Dragi oblaki, malo še počakajte prosim, toliko da pridem do koče." Vseeno pospešim zadnjih petnajst minut. Nad goro kar naprej prasketa. Naj me skrbi? Zanesem se na občutek in najprej stopim na vrh.
 
    
 
"Danes si četrti po vrsti." Od tega sta bila samo dva gosta neredna. Lepo je na Snežniku gledati dež iz toplo zakurjene izbe. "Sva vedela, da prideš danes. Rekla sem Slavku: če bo kak čuden telefonski klic, bo to zagotovo Iztokov. In tudi če ne bo klical, bo vseeno prišel." Ko gre za najavo obiska oskrbnikov v koči, je Snežnik moj posrednik.
 
Pozno zvečer se je zrak pod oblačnim pokrovom zbistril, da so se videle luči Furlanske nižine, zgodaj zjutraj pa se na robu sivega pokrova lesketa zasnežen Triglav. Prvikrat letos ga tako jasno razločim. Najlepši razgled kot vedno ponuja najbližja okolica. Večina barv je na gori pospravljenih do naslednje pomladi, le zeleni odtenki so še v izobilju.
 
    
 
Koliko ljudi pride ob nedeljah na vrh, je odvisno od vremenske napovedi in ne od vremena. Delež Italijanov je zato v tako lepem dnevu večji kot običajno. Psov so to nedeljo pripeljali precej manj, skala v obliki pasje glave pa še vedno trdno stoji nad potjo v dolino. Naključje na izhodišču: minilo je natanko 24 ur, odkar sem prejšnji dan krenil na pot.
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Snežnik, 5. september 2015

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Utrinki s Snežnika (5)"

Heinrich Blagne,

Woow! Čudovit prispevek! Neverjetno privlačno povabilo v sliki in besedi!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti