Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Preventivna aktivnost

GRZS: ... članov društva GRS Jesenice

Pripravniki Društva GRS Jesenice smo se letos odločili, da na našem območju pristopimo k aktivnostim za večjo varnost v gorah.
Določili smo tri termine v avgustu, in na izhodiščnih točkah za izlete v hribe nad Jesenicami (Križevci, Planina pod Golico, Javorniški Rovt ...) preverjali ustrezno opremljenost pohodnikov, njihovo poznavanje osnovnih načel za varno hojo v gorah, pomen ustreznega načrtovanja ture, vremenskih razmer, dehidracije ...

Pri tem nismo bili sami. Zelo smo bili veseli pozitivnega odziva Policijske uprave Kranj in Policijske postaje Jesenice, ki sta, kljub kadrovskim težavam, v dveh terminih zagotovili prisotnost policista Gorske policijske enote. Sodelovalo je tudi podjetje Davidov hram, ki je doniralo ustekleničeno vodo. To smo ob opozorilih na dehidracijo delili pohodnikom. Delili smo tudi zgibanko »Varno v gore«, ki smo jo izdali ob 90. letnici društva. Radio Triglav je skrbel za medijsko pokritost akcije in je v vseh treh terminih pripravil pogovor »v živo« z našim reševalcem na terenu.

Za izvedbo smo pripravili tudi interni opomnik s katerim smo zagotovili, da so se aktivnosti v vseh dneh izvajale enotno.

Izvedene preventivne akcije ocenjujemo kot zelo uspešne. Preverili smo okoli 140 pohodnikov. Večjih pomanjkljivosti nismo ugotovili, kar kaže na to, da se pohodniki v gore odpravljajo dobro pripravljeni in opremljeni. Verjetno gre tudi temu pripisati dejstvo, da na našem območju ne beležimo večjega števila nesreč in s tem povezanih intervencij (tudi v času akcije jih ni bilo).

Posebej naj omenimo pozitiven odziv pohodnikov, ki so vse naše pripombe in nasvete vzeli dobronamerno in z veseljem prevzeli ponujeno vodo in zloženke. Nasvetom so pozorno prisluhnili, jih upoštevali in bili pripravljeni sodelovati.

Glede na navedeno mislimo, da bi bilo smiselno s tovrstnimi preventivnimi aktivnostmi nadaljevati tudi v prihodnje. Potrebno bi bilo določiti nekaj zimskih terminov, v letnem času pa termine predvsem spomladi, ko je ta del Karavank najbolj obiskan, torej še pred začetkom glavne gorniške sezone.

Za sodelovanje in pomoč se najlepše zahvaljujemo Policijski upravi Kranj in Policijski postaji Jesenice, Radiu Triglav ter podjetju Davidov hram z Jesenic.

Prepričani smo, da smo z našimi aktivnostmi dodali kamenček v mozaik boljše varnosti v gorah in večje osveščenosti gornikov.

Pripravniki Društva GRS Jesenice:
Erik Arh, Manca Klinar, Miha Novak, Robert Sušanj in Gašper Vuzem

07.09.2015

 

...09.2015

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRZS novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti