Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slaba vremenska napoved

Podbrdo - Olga Zgaga: ... obrodila odličen tek - Ivana Anderleta na Črno prst

Po nevihtno razburkani noči vremenski pozdrav tudi v sobotnem jutru, 5. septembra, organizatorjem 22. gorskega teka Ivana Anderleta na Črno prst, ki šteje tudi za pokal Primorskih gorskih tekov, ni bil prijazen.

Čeprav so s svojimi nabreklimi trebuhi grozili temni oblaki, so se v središču Podbrda na startu 6,3 kilometrov dolge proge z višinsko razliko 1320 metrov zbrali 104 ljubitelji te discipline, med njimi sedem iz sosednje Italije. Ponovno so se odrezali domačini iz območja PD Podbrdo. Med šestnajstimi prijavljenimi je bil tudi eden od treh pionirjev tega teka in udeleženec vseh Peter Čufer, za katerega je bila tudi tokrat rezervirana zaporedna številka teka.
Tekači so se točno ob 9. uri pognali po asfaltirani cesti do vasi Trtnik in čez travnik nad vasjo na markirano pot, ki jih je po hrbtu Črne prsti »vlekla« vse do njenega vrha.
87 tekačev in 17 tekačic je glede na vremensko napoved pričakovalo neprijazne tekaške pogoje. Toda izkazalo se je, da je nočni naliv le na hitro spolzel čez progo, tako da ni bila preveč razmočena. Tu in tam jih je oplazila meglena koprena, toda sivina je ostajala v nebesnih višavah in ustvarjala po mnenju tekačev zelo ugodno temperaturo.

Okrepčevalnici na Kalarskem Brdu in ob gozdni meji sta jim bili vseeno dobrodošli.
Devet let starega rekorda Petra Lamovca 0:47:46 tudi letošnji zmagovalec in novinec tega teka, dvajsetletni Luka Kovačič iz Kranja s časom 0:53:56, ni podrl. Zmagovalno trojico sta zaokrožila David Rogelj (TTSO Jezersko) 0:57:08 in Danijel Vinčec (Istrski tovar) 0:57:28.

Med ženskami je ciljno črto prestopila prva Irma Pivk (ŠD Nanos Podnanos) 1:05:11, druga večletna udeleženka Mihaela Tušar iz istega kluba s časom 1:07:12, kot tretja pa je v času 1:08:32 opravila nalogo Ana Čufer (PGT).

Žal tekmovalcem na Črni prsti ni bilo dano uživati čara razgledov, jih je pa prijazno sprejel Planinski dom Zorka Jelinčiča, kjer so jih domači planinci pogostili s tradicionalno sadno kupo. Na povratku v dolino zadnjim nebo ni bilo več naklonjeno. Zato se je letošnja zaključna prireditev s športnega igrišča preselila v gasilski dom, kjer so najboljše nagradili.

Prvi trije v absolutni moški in v absolutni ženski konkurenci ter v kategoriji »Gorski reševalci« so se veselili pokalov. Najboljši v enajstih kategorijah so nesli domov medalje.
Prisrčno so zaploskali najboljšemu domačinu Martinu Štendlerju (GRS) in domačinki Vidi Drole (PD Podbrdo).

Nazadnje so nagradili še najmlajše (Ano Čufer, 1996 in Žana Droleta, 2001) in najstarejše (Srečko Beguš in Peter Čufer, 1946 ter Milojka Čufer, 1954) udeležence.

Ob prisotnosti organizatorjev je bila prireditev zaključna tudi za akcijo Pušljc gorskih tekov 2015. 33 tekačev je namreč obvladalo vzpon na Ratitovec, na Blegoš, gorski maraton štirih občin in tek Ivana Anderleta na Črno prst. Prejeli so spominske majice, šest udeleženk pa še šopke, ki jih je izdelala tekačica-domačinka Milojka Čufer.

Ob koncu so organizatorji teka Planinsko društvo Podbrdo, GRS Postaja Tolmin in Občina Tolmin z veseljem ugotavljali, da se že uveljavlja in posega po najboljših rezultatih nova generacija tekačev, tako v slovenskem merilu kot v zibelki gorskega teka, v Baški grapi.

Besedilo: Olga Zgaga 
Fotografije: Alenka Zgaga 

07.09.2015
PD Podbrdo: galerija 22. teka ...
PD Podbrdo: rezultati 22. teka (XLS)

Tekači "pušeljca gorskih tekov 2015" z organizatorji


Del ekipe goskih tekačev iz Baške grape


Najboljši domačini in domačinke


Predstavniki organizatorjev tretjega pušeljca gorskih tekov

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti