Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odprtje prenovljene meteorološke postaje

ARSO: ... na Kredarici in podpis Sporazuma o operativnem sodelovanju MOP-MORS

Kredarica, 29. 8. 2015. Na Kredarici je potekal slovesni dogodek, ki sta ga organizirala Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo, Generalštabom Slovenske vojske. Obeležili smo 60 let neprekinjenih meteoroloških meritev in opazovanj na Kredarici, odprli prenovljeno meteorološko postajo ter podpisali novi Sporazum o operativnem sodelovanju med Ministrstvom za obrambo in Ministrstvom za okolje in prostor pri izvajanju meteorološke, hidrološke, oceanografske in lavinske dejavnosti ter spremljanju in proučevanju naravnih nesreč. Sporazum sta na Kredarici podpisali ministrici za okolje in za obrambo Irena Majcen in Andreja Katič. Ob tem sta poudarili, da je novi novi sporazum nadaljevanje že do sedaj odličnega sodelovanja obeh ministrstev ter Agencije RS za okolje in Slovenske vojske.

Zbrane sta nagovorila generalni direktor ARSO Joško Knez in načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, ki je povedal, da ima za delovanje Slovenske vojske, meteorološka postaja na Kredarici tudi velik, vojaški pomen in dodal: »Meteorološki podatki so zelo pomembni za varno in uspešno izvajanje letalskih in drugih vojaških aktivnosti. Prav vojaki, ki delujejo na tej meteorološki postaji skupaj z delavci ARSO, zagotavljajo potrebne meteorološke podatke, da se vojaki v tem predelu lahko, varno gibljejo tudi v težkih zimskih razmerah, ko pridejo na Kredarico. Poleg tega helikopterji Slovenske vojske in Policije skoraj dnevno poletijo v ta predel visokogorja reševat življenja. Prav ažurni podatki, ki jih zagotavljajo meteorologi, tukaj na Kredarici so tisti, ki veliko prispevajo k varnemu in hitremu reševanju.«Redne meritve in opazovanja vremena in snežne odeje so glavni vir informacij za obveščanje javnosti o trenutnih razmerah v slovenskem visokogorju-tako poleti kot pozimi. Hkrati dolgoletne meritve in opazovanja vremena na Kredarici prispevajo v skupno zakladnico informacij o podnebju visokogorja, ki je na spremembe podnebja in njihove posledice še posebej občutljiv.

V dosedanjih 60-tih letih neprekinjenega delovanja meteorološke postaje na Kredarici, so opazovalci izmerili in zabeležili množico podatkov o vremenu in snežnih razmerah na Kredarici in njeni okolici. S tem niso omogočili le stalne obveščenosti javnosti o razmerah v gorah, temveč so prispevali tudi pomemben delež k proučevanju vpliva podnebnih sprememb v visokogorju. Ker gre za podatke zbrane daleč od urbanih predelov, lahko iz njih razberemo, kako se je spreminjalo podnebje v naravnem okolju in kako so te spremembe vplivale na visokogorsko okolje. Podatke zbrane na Kredarici zato koristno uporabljajo v svojih raziskavah številni domači in tuji strokovnjaki, med drugim tudi Geografski inštitut Antona Melika SAZU pri proučevanju Triglavskega ledenika.

Prve meteorološke meritve in opazovanja so temeljila izključno na delu opazovalcev, danes si pri spremljanju vremena in snežnih razmer v visokogorju vse bolj pomagamo tudi s sodobno merilno tehniko. Generalni direktor Agencije RS za okolje je v svojem govoru izpostavil, da letos zaključujemo največji investicijski projekt BOBER, ki ga v večinskem deležu financira Evropska komisija iz kohezijskih skladov in del teh sredstev je namenjenih tudi posodobitvi in postavitvi novih samodejnih meteoroloških postaj v visokogorju: poleg prenovljene postaje na Kredarici, so postavljene nove na Voglu, Kaninu, Vršiču, Rudnem polju, Predelu, Korenskem in Pavličevem sedlu, Krvavcu, Rogli, … Danes pa stojimo pred prenovljeno samodejno meteorološko postajo na Kredarici. Ob tem je poudaril, da kljub hitremu tehnološkemu razvoju moderna merilna tehnika ne deluje zanesljivo brez stalnega vzdrževanja. Še posebej ne v izrednih razmerah, kakršne v visokogorju vladajo pozimi. In prav pri tem ima meteorološka postaja Kredarica v primerjavi z ostalimi prej omenjenimi postajami veliko prednost, saj imamo na njej stalno posadko vestnih meteoroloških opazovalcev, ki skrbijo za nemoteno delovanje merilnih naprav in podatke dopolnjujejo še z ročnimi meteorološkimi meritvami in opazovanji vremenskih pojavov. Tako Kredarica ostaja pomemben temelj meteorološke dejavnosti v Sloveniji.

Meteorološka postaja na Kredarici ima še prav poseben, skoraj simboličen pomen, saj je naša edina visokogorska meteorološka postaja. Leži v severozahodnem delu Slovenije, v osrčju Julijskih Alp, pod najvišjim vrhom Slovenije-Triglavom (2.864 m)–na nadmorski višini 2.514 m. Podatki s Kredarice so vključeni v Svetovni podnebni sistem opazovanj, katerega namen je sprotno spremljanje podnebnih razmer s pomočjo podatkov skrbno izbranih merilnih mest, katerih okolica se s časom ne spreminja. Podatki s Kredarice nedvomno kažejo, da se tudi podnebje v Sloveniji spreminja, najbolj opazno je naraščanje temperature.

Autor fotografij: Jaka Gasar, Dnevnik

31.08.2015 
Odprtje prenovljene meteorološke postaje na Kredarici in podpis Sporazuma o operativnem sodelovanju MOP-MORS



Prenovljena meteorološka postaja – pustili so še večino starih inštrumentov, saj bodo še v začetni fazi primerjali izmerke teh in novih.

 

 Fotografije: Miha Pavšek

1 komentarjev na članku "Odprtje prenovljene meteorološke postaje"

Jaka Ortar,

Morda koga zanima še kaj več (iz projektne dokumentacije) - za na Kredarico so bili kupljeni:

- meteorološka hišica

- 2x termometer (temperatura zraka) & higrometer (vlažnost zraka)

- barometer (zračni tlak)

- kombiniran senzor za merjenje globalnega, difuznega in trajanja sončnega obsevanja

- senzor za merjenje globalnega sončnega obsevanja

- senzor za merjenje UV obsevanja

- ogrevan ultrazvočni anemometer (merjenje vetra, ogrevan zaradi zimskih razmer)

- pluviometer (merjenje padavin)

- detektor padavin

- disdrometer (velikost kapljic, meri vidnost, prisotnost megle)

- laserski snegomer (višina snega)

- 2x dnevna kamera

Podatki iz nekaterih novih naprav so že dostopni na spletu - po prenovi na vsakih 10 minut (prej na 30 minut).

http://meteo.arso.gov.si/uploads/probase/www/observ/surface/text/sl/observationAms_KREDA-ICA_history.html

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45945

Novosti