Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Čakanje na Godota

PrimorskeStene: Novo smer v Vrhu Osojne krnice sta Peter Bajec in Primož Bregar preplezala v nedeljo, 23. avgusta 2015

Čakanje na Godota: V-/III-IV, 200 m, 3.30 h
Primož Bregar Dalenjc in Peter BajecPoli, 23. 8. 2015

Smer poteka v levem delu stene in izkorišča lepe, naravne prehode proti robu stene. Še posebej slikovita sta prehoda čez previsni vstop v kamin in izstopna zajeda. Skala je mestoma malce krušljiva ampak nikjer slaba. Smer je ostala čista, brez klinov.

Opis: Smer vstopi s skrotja v levem delu stene. Prvi raztežaj gre po polici nekaj metrov desno nato navzgor in v tem zaporedju proti desni navzgor, skoraj do raza, kjer si na udobni polički urediš varovališče. Nato navzgor po razčlenjeni steni in v kratek kamin (nad teboj majhna strehica) nato levo in navzgor po nekakšnem razčlenjenem, zajedastem svetu do stojišča pod strehami, ki branijo vstop v ozek kamin. Vstop v kamin ni težaven, nadaljuješ po njemu do nove strehaste zapore, ki se ji umakneš levo in zopet navzgor po razčlenjenem svetu, desno ob novem pasu streh na veliko rušnato polico. Od tu med ruševjem proti lahkemu in kratkemu žlebiču. Po njemu in proti levo mimo stolpa, ki ima v kaminu (na desni) zagozden ogromen balvan. Od tu še malce levo in navzgor čez previsek ter po zajedi do konca in desno med rušjem na vrh.

Priporočljiva oprema: 10 različnih klinov ter nekaj metuljev in zatičev.

Dostop: S parkirišča v Trenti po makadamski cesti v Zadnjico in dalje po poti za Kriške pode. Ko se steza najbolj približa steni ujameš stečino, ki te pripelje v strugo potoka. Od tam po skrotju in rušju pod steno. Dobri 2 uri.

Sestop: Z vrha slediš dobro uhojeni stezi v območju rušnatega grebena vse do sedla – stika lovske poti, ki povezuje preval Luknja in Planino Zajavor s Kriški podi. Tu levo navzdol (izpostavljeno) in preko krajših skalnih odstavkov steze na melišču. Po njej do steze, ki pelje proti Kriškim podom.

PrimorskeStene.com  24.08.2015

 


 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti