Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Gora ni nora,

  19.08.2015
Gora ni nora, nor je, kdor hodi gor nepodučen


Delo z vrvjo je za gorskega reševalca ključnega pomena.

četrtek, 20. avgust 2015, ob 05:28, Mitja Gleščič, ogledov: 1024

Primorske novice - Anja Brus: ... nor je, kdor hodi gor nepodučen

Zadnja izmena bodočih vodnikov je uspešno opravila tečaj za vodnike

Lepo vreme in visoke temperature so letošnje poletje marsikaterega Slovenca in tujca zvabile v slovenske gore. Na najvišjem vrhu so tako praznovali 120. obletnico Aljaževega stolpa, žičnica Vogel je beležila rekordne obiske, gorski reševalci so bili v stalni pripravljenosti in na terenu.

VELIKA PLANINA ► V okolici Velike Planine pa so se zbrali bodoči vodniki Planinske zveze Slovenije (PZS), da so opravili še zadnjo obveznost tečaja za A kategorijo, ki je prva in osnovna kategorija za vodenje po gorah.

"Vodniki so pomembni za delo v društvih, na področju izobraževanja članstva in seveda varnega vodenja v gore," pravi načelnik vodniške komisije PZS Franc Gričar, ki je tudi vodja tečaja. Na žalost mediji vsako leto poročajo o reševanjih, hudih nesrečah in smrtnih žrtvah v gorah, ki se po besedah Gričarja večkrat zgodijo zaradi "nepripravljenosti, saj ljudje dobijo informacije od prijateljev in se odpravijo v hribe v prepričanju, da to zmorejo in šele kasneje ugotovijo, da to ni za njih”.

PZS ima letos 1363 registriranih vodnikov. "Vendar ljudje možnost vodenja premalo poznajo. Vodniki smo prostovoljci in ne zahtevamo plačila, kot nekateri zmotno mislijo. Pri vodenih izletih, je nesreč izredno malo. Te se zgodijo zaradi neupoštevanja navodil vodnika, zadnja leta pa je več zdravstvenih razlogov, kot so na primer kapi. Nesreče, da bi bil kriv vodnik, ne poznam," še pove.

Urška Pregelj, tečajnica zadnje izmene in članica Planinskega društva Nova Gorica, se je za tečaj odločila zaradi pomanjkanja vodnikov v mladinskem odseku. “Rada hodim v hribe in mi je všeč predvsem delo z otroki. Na tečaju smo se naučili, kako ravnati ob nevarnostih ter vso snov teorije prenesli v bolj zanimivo prakso. Poleg tega sem spoznala nove ljudi in spletla nova prijateljstva za hojo po hribih," o tečaju še pove Urška. Novogoriško društvo ponuja sedaj 21 aktivnih in registriranih vodnikov PZS, ki so razdeljeni med mladinski in vodniško-izletniški odsek.

Tečaj je zelo obsežen, veliko je govora o tehniki vodenja, gibanju v gorah, prvi pomoči, psihologiji vodenja, orientaciji, vremenoslovju ... “Če vodnik vse to zna, skoraj gotovo prepreči nesrečo in reši nevarno situacijo. Delo vodnika je cenjeno, vendar premalo E- poznano, čeprav je v Sloveniji prostovoljno vodništvo bolj razvito ° kot v drugih državah," zaključi Gričar.

ANJA BRUS 

 

Oznake: USP
eXTReMe Tracker