Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Harvardski študenti

Planet Siol.net - Katja nared: ... zasnovali popolno zavetje v slovenskih gorah (foto)

Pod Skuto v Kamniško-Savinjskih Alpah je mednarodna ekipa postavila nov bivak, ki ni le zavetje za planince, temveč tudi estetski in arhitekturni presežek.

Skuta je gora v verigi Kamniško-Savinjskih Alp, ki se z 2532 metri dviga nad okoliško pokrajino. Pod njenim vrhom na Malih podih je desetletja stal bivak, v katerega so se lahko zatekli pohodniki, a z leti so tudi tega načeli zob časa in ekstremni vremenski vplivi.

Po zaslugi mednarodne ekipe na njegovem mestu že stoji novo zatočišče, ki pa je – vsaj na pogled – precej drugačno od običajnih bivakov v naših gorah. Zasnovali so ga študenti arhitekture na ameriški univerzi Harvard iz Bostona, kjer poučujeta slovenska arhitekta Špela Videčnik in Rok Oman iz biroja OFIS arhitekti.

Ameriški študenti za zgled vzeli tradicionalno slovensko alpsko arhitekturo

Pod njunim mentorstvom so ameriški študenti lansko jesen pripravili 14 različnih zasnov za bivake v slovenskem visokogorju. Pri tem so upoštevali tradicionalno slovensko alpsko arhitekturo, stavbne elemente, materiale in oblike. Na koncu so izbrali koncept, ki najbolje povzema karakter strme dvokapnice, ta pa je značilna za številne tradicionalne lesene gradnje v slovenskih gorah.

Kaj je bivak? Bivak je objekt, ki predstavlja prvinsko obliko, simbol zavetja. Namenjen je začasnemu zatočišču pred slabim vremenom, kot počitek ob izjemno napornih plezalnih ali pohodnih turah in podobno.

Zanimiva zunanjost, skromna notranjost

Po zaslugi mednarodne ekipe – ob univerzi Harvard in OFIS arhitekti so sodelovali še podjetje AKT II iz Londona, športno društvo Freeapproved in planinsko društvo Ljubljana Matica – sponzorjev ter donatorjev iz tujine je bivak pod Skuto zdaj dokončan, vendar za zdaj še ni odprt.

"Oblikovanje interjerja narekuje skromnost, ki je povsem podrejena funkciji, saj mora v minimalnem prostoru zagotavljati zavetje in prenočišče tistim, ki se vanj zatečejo," je o zasnovi povedala arhitektka in mentorica študentov Špela Videčnik.

Ko gradnjo narekujejo ekstremne razmere ...

Zunanjo obliko in izbor materialov, ki so jih uporabili pri gradnji, so narekovale ekstremne razmere, ki lahko vladajo na tej nadmorski višini. Ob razgibanem terenu so tu še veter, sneg, nevarnost plazov, sončna pripeka in nepredvidljivi viharji. Tem so se morali arhitekti, statiki in oblikovalci prilagoditi in ustvariti najboljše rešitve. Pri tem pa na račun funkcionalnosti niso želeli izgubiti estetske plati zatočišča.

Arhitektom je svetoval inženir (pa tudi avtor izvrstnih fotografij novega bivaka) Anže Čokl, ki je skupaj s statiki predlagal nekatere dopolnitve, da bi bil bivak kar najbolje prilagojen zahtevnim razmeram in uporabi planincev.

Kako je bivak zasnovan?

Bivak sestavljajo veža, prostor za druženje in soba za spanje.
Bivak sestavljajo trije moduli. Vhodni modul je namenjen vstopu, spravilu opreme ter s priročnim pultom pripravi obroka
.

Srednji omogoča spanje in je s klopmi hkrati tudi prostor za druženje. V zadnjem je pograd namenjen izključno spanju. Z obeh strani se prek panoramskega stekla odpira prelep pogled v dolino Kamniške Bistrice in na severni strani na Skuto in okoliške gore.

Ker je nov bivak izjemno atraktiven, smo ekipo povprašali, ali lahko zaradi svoje arhitekturne izpopolnjenosti pod Skuto privabi še več pohodnikov. "Vsi sodelujoči pri projektu si želimo, da ne," odgovarja Anže Čokl.

Arhitekturni presežki v gorah so dvorezen meč

Do bivaka namreč vodi neoznačena strma stezica, mestoma tudi izpostavljena zdrsu, poleg tega pa bivaki na splošno niso namenjeni masovnim obiskom, pravi Čokl. Ekipa se obenem zaveda, da so tovrstni arhitekturni presežki v gorah, pa tudi v drugih občutljivih okoljih, lahko dvorezen meč.

Gorska zatočišča nekateri razumejo kot brezplačno počitniško namestitev

"Mnogo ljudi do skupnega dobrega nima pravega odnosa in z imetjem ravna grdo, povzroča se nepopravljiva škoda," nadaljuje Anže Čokl, ki dodaja, da pri nas največjo težavo predstavljajo obiskovalci iz vzhodne Evrope. "Ti si zasilna zatočišča spremenijo v brezplačne počitniške namestitve v poletju. Temu bi morali pristojni organi posvetiti več pozornosti, zlasti nadzorniki Triglavskega narodnega parka za bivake, ki ležijo v Parku."

Večina sodelavcev je pri projektu sodelovala prostovoljno zaradi spoštovanja in ljubezni do slovenskega visokogorja. Njihova želja pa je, sklene Čokl, "da bo novi bivak planincem dolga leta odlično služil in da bodo skrbni, saj bo le tako ostajal v enaki popolnosti".

Avtor: Katja Nared
Foto: Anže Čokl

17.08.2015 19:30


G-L, 21.05.15: Novi Bivak II?


G-L, 17.08.15: Pod Skuto ... 
G-L, 18.08.15: AN - 18.08.2015


Na Malih podih pod 2532 metrov visoko goro Skuta po zaslugi mednarodne ekipe stoji nov, arhitekturno dovršen bivak.
Zasnovali so ga študenti arhitekture s Harvarda
.


Izbrana zasnova zatočišča upošteva značilnosti tradicionalne slovenske alpske arhitekture - strme dvokapnice .


"Oblikovanje interjerja narekuje skromnost, ki je povsem
podrejena funkciji, saj mora v minimalnem prostoru zagotavljati zavetje in prenočišče tistim, ki se vanj zatečejo," pravi arhitektka Špela Videčnik.


Razgiban teren, nevarnost plazov, sončna pripeka in nrepredvidljivi viharji - na vse to so morali misliti snovalci novega bivaka pod Skuto.


Kljub atraktivni arhitekturi si ekipa, ki je ustvarila nov bivak, ne želi, da bi privabljal radovedneže. Ostane naj zavetje, kraj počitka za planince.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Harvardski študenti"

Tone Škarja,

Želji, da ne bi bilo več obiskovalcev, bo težko ustreči, saj je med modernejšimi bivaki ta gotovo najlepši, pa še predstavljen je z izvrstnimi "kataloškimi" fotografijami. Čestitke!


Borut Kantušer,

Fajn zadevca. Škoda je samo tiste skoraj ravne strehe ki je omogočila da smo poleti lahko sneg topili (sneg je v jami kakšnih 100m zahodno od bivaka). Mogoče se bo pa dalo kaj urediti.


Darko Podkoritnik,

Takemu šenkanemu konju gledati v zobe pa res ne zmore vsak. Hvala tistim, ki so se mu pred tem odpovedali :)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti