Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Polhograjska gora

Silvo Baznik: Ura je šest, dežuje. Ura je osem in sončni žarki grejejo skozi kopreno oblakov. Čez nekaj minut že kolesarim na drugi konec Ljubljane na srečanje s prijateljem.

Po srečanju kolesariva po Poti spomina in prijateljstva do Viča, kjer prečkava Tržaško cesto in kmalu zapustiva Pot ter kolesariva v smeri Dobrave do krožišča za smeri Horjul in Polhov Gradec. Nadaljujeva v smeri le tega.
Danes je sobota in praznik in zato ni veliko prometa. Prečiva Gradaščico in voziva skozi naselje Šujice in Gabrje. Na levi vidiva naselje Hruševo na široki terasi nad dolino Gradaščice. Na osamelem griču stoji cerkev Sv. Jurija iz 18. stoletja. Midva nadaljujeva kolesarjenje mimo Belice do Dvora, kjer stoji gotska cerkev Sv. Petra iz 16. stoletja. Prevoziva še Srednjo vas in že sva v Polhovem Gradcu, središču zgornje Gradaške doline in Polhograjskega hribovja, na višini 397 metrov. Nad starim naseljem je vzpetina Stari grad - Kalvarija. Ob vznožju te vzpetine tečeta dva rečici: Božna ali Velika voda in Mala voda, ki se pod naseljem združita v reko Gradaščico.

Midva nadaljujeva po cesti skozi grajska vrata in zavijeva levo pod Polhograjsko goro v vasico Briše, kjer se povzpneva po asfaltni cesti, ki preide v makadam in višje v kolovoz, ki gre strmo desno navzgor. Potrebno je veliko truda pri kolesarjenju in tudi sestop nama ni tuj. Tako doseževa višje makadamsko cesto, ki pride iz Praproča. Nadaljujeva desno in kolesariva do zapornice. Kolesi prestaviva na drugo stran in nadaljujeva dokler gre. Na mehkem pesku je slej kot prej potrebno sestopiti in peš. Ob kolesu greva tudi mimo večjega skalnatega useka. Prijatelj se požene na kolesu naprej, jaz za njim a kmalu se pot postavi pokonci in je potrebno s kolesa in porivati kolo do Logarja, kjer se gozdni kolovoz ali cesta konča. Tu se odpre lep razgled, midva pa nadaljujeva mimo kapelice levo po potki s vzponom skozi gozd na greben in po njem na vrh Polhograjske gore, kjer stoji cerkev Sv. Lovrenca na nadmorski višini 824 metrov. Utrujena a zadovoljna najprej prisloniva kolesi in se sprehodiva okoli cerkvice ter narediva kopico fotografij. Vreme je lepo in zasopla sedeva na klopco ter spregovoriva nekaj besed z ostalimi obiskovalci.

Po odmoru greva zopet na pot. S kolesi v rokah sestopiva po stopnicah z vrha. Malce kolesarjenja navzdol, nato sestop in zopet na kolo in tako se nekajkrat ponovi, da ponovno prestopiva zapornico.

Tokrat ne greva po istem kolovozu temveč se drživa ceste in kolesariva v vas Praproče, iz katere se spustiva v dolino rečice Male vode, v vas Briše. Sredi vasi stoji cerkvica in v bližini so Terme Briše, naravno kopališče, od katerega je lep pogled na Polhograjsko goro.

Nadaljujeva kolesarjenje po glavni cesti, kjer pod Butajnovi in pred Šentjoštom zavijeva levo in se povzpneva do križišča, kjer cesta gre naprej in navzdol v Vrzdenec, levo strmo navzgor pa v vas Samotorica. Midva greva levo v vas, kjer stoji cerkev Sv. Mihaela. Malce naprej so oznake za dostope na grič Kožljek, kmetije v okolici, vas Vrzdenec in Koreno nad Horjulom. Nadaljujeva po eni od cest, ki naju pripelje do osamljene kmetije, kjer nama gospodar pove za bližnjico po gozdni cesti in kolovozih do Korena. Malce se je potrebno vrniti in nato zavijeva na gozdno cesto in na kolovoz. ki naju popeljeta v želeno vas. Koreno, tudi Korena ali Karena, je razgleden vrh v hribovju, ki ločuje dolini Horjulščice in Gradaščice. Z vrha na višini 729 metrov, blizu katerega stoji cerkev Sv. Mohorja in Frotunata, je v lepem vremenu dober razgled na Ljubljansko kotlino, Krim, Zaplano, Škofjeloško hribovje in Polhograjske dolomite.

Medtem so se na nebu pojavili številni oblaki, ki ne obetajo nič dobrega in zato se kmalu odpraviva v dolino. Sledi dolg spust v Horjul, kjer osveživa najini grli in nato v hitrem tempu kolesariva preko Brezij in Dobrove v Ljubljano. Prijatelj ustavi pred svojo hišo, jaz pa nadaljujem še z desetkilometrskim kolesarjenjem do svojega doma.

Tokrat je kolesarska tura bila dolga dobrih 87 kilometrov. Prijatelj je prekolesaril 67 kilometrov v štirih urah in 25 minutah in bil na poti pet ur in enaindvajset minut ter se povzpel za 1613 metrov.

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti