Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Češko-slovensko prijateljstvo še živi

Gorenjski glas - Nastja Bojić: Dva dni pred praznovanjem 115-letnice Češke koče so na Jezerskem odkrili štiri dvojezične informacijske table o zgodovini

... ene najstarejših slovenskih planinskih postojank in odprli Park češko-slovenskega prijateljstva.

Jezersko – Potem ko je bila med drugo svetovno vojno Češka koča, ki jo je v sodelovanju z Občino Jezersko zgradila češka podružnica Slovenskega planinskega društva v Pragi, zaprta, se je češko-slovensko sodelovanje ponovno okrepilo v 80. letih prejšnjega stoletja. O prijateljstvu slovenskega in češkega naroda ter Češki koči kot simbolu slednjega so v četrtek ob odkritju tabel in odprtju parka spregovorili predsednica Planinskega društva Jezersko Anja Karničar, jezerski župan Jurij Rebolj, ustanovitelj planinske organizacije Alpy in založnik revije Lide a hory Ladislav Jirasko, veleposlanica Republike Češke v Sloveniji Vera Zemanova in bodoči veleposlanik RS v Republiki Češki Leon Marc.

Povezovalec Drejc Karničar je poudaril, da »smo po razrušenem in razvrednotenem obdobju po drugi svetovni vojni zopet pod enotno evropsko zastavo. Češka koča nas tako združuje kot Čehe in Slovence, kot sodobne Evropejce in najbolj kot ljudi dobrega in odprtega srca« .

Kot je izpostavila češka veleposlanica, gre zahvala za to tudi nadobudnim krajanom Jezerskega, ki so po vojnem obdobju poskrbeli, da je koča znova začela delovati ter postala pomembno in iskano alpinistično središče. Alpinizem je namreč po besedah Ladislava Jiraska »velika kulturnost in velika povezava ne samo med nami, ampak med vsemi, ki ljubijo gore«. Če so bili po drugi svetovni vojni stiki med Češko in Slovenijo oslabljeni, meje pa zaradi svoje ideološkosti še težje prehodne, smo se sedaj vrnili v razmere, ko je bila postavljena Češka koča – tudi zdaj nam na poti od Jezerskega do Prage ni treba pokazati potnega lista, je ob koncu svojega govora dejal bodoči slovenski ambasador na Češkem.

Vsi govorniki upajo, da bo Češka koča še dolgo služila obiskovalcem slovenskih Alp in prispevala k nadaljnji poglobitvi češko-slovenskih odnosov, župan Jurij Rebolj pa je obljubil, da bodo še naprej vestno skrbeli tako za kočo, ki je vse do danes ohranila svojo prvotno zunanjo podobo, kot tudi za na novo odprt park prijateljstva Čehov in Slovencev. V soboto pa je bila pri Češki koči na Spodnjih Ravneh osrednja slovesnost ob jubileju te planinske postojanke.

  29.07.2015


Leon Marc, Jurij Rebolj in Vera Zemanova so s prerezom traku uradno odprli Park češko-slovenskega prijateljstva. Foto: Tina Dokl


V soboto je bila pri Češki koči osrednja slovesnost ob 115-letnici te planinske postojanke. Foto: Primož Šenk

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti