Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

bETA

revija za plezalce in legvane, številka 1 - jesen 2015:
Tema revije: 9a, veliki intervju: Domen Škofic, plezalna popotovanja Anje Bečan, Klemena Vodlana in Gašperja Bratine in še in še ...

Pred izidom je prva številka tiskane plezalske revije Beta.

Za vse, ki pogrešate Grif (še posebej v zgodnjih letih), za vse, ki ste za to premladi, pa se vam kljub moderni tehnologiji zdi, da tako uspešna in močna skupnost rabi neko svoje glasilo in za vse, ki ob listanju tujih revij želite, da bi kaj takega lahko dobili tudi v Sloveniji.

Namen projekta je ponuditi plezalni skupnosti kvaliteten medij z izbrano vsebino, ki bi presegel instantno, slabo preverjeno in razpršeno naravo interneta, a obenem biti dopolnilo vsem plusom, ki jih ta ponuja (multimediji, omreženost, interaktivnost, ažurnost).

Ustvarjalci Bete bi vas radi popeljali:
- v širni svet, vam predstavili eksotične in manj eksotične dežele in njihova plezališča, gore, ljudi in zanimivosti;
- v zgodovino ter vas podučili z zanimivimi in zabavnimi zgodbami, kako je bilo včasih in kako smo prišli do sem;
- na klepet z našimi in tujimi zvezdniki, pustolovci, posebneži, izjemnimi posamezniki ... pogosto vse v eni osebi;
- naučili kaj o samem plezanju, pa naj gre za psihologijo, tehniko, treninge, prehrano, opremo ali praktične nasvete;
- obveščali o tem, kaj se je in bo dogajalo v bližnji in daljni okolici ter vam ponudili skice za nova plezališča in smeri;
- razvajali ob vrhunskih fotografijah slovenskih in tujih fotografov ter zabavali z zgodbami, razvedrilom in drugimi traparijami.

Prva številka izide 1. septembra 2015. Trenutno se lahko na Beto naročite na www.beta-magazine.si ali info@beta-magazine.si.
Promocijska cena naročnine za celo leto (4 številke) je 19,90 €.

Za prvo številko je skoraj prav, da si izberemo temo, ki predstavlja stremenje k odličnosti, preseganju meja in doseganju vrhunskih dosežkov. Tema je 9a, mi pa se bomo sprehodili skozi njeno zgodovino z Wolfgangom Güllichom in njegovimi nasledniki ter najboljšimi stiskači grifov v Sloveniji. Prebrali boste lahko, katerih 10 smeri je posebej za Beto za prelomne izbral in opisal Adam Ondra in do potankosti v velikem intervjuju spoznali Domna Škofica. Vrhunskim fotografijam slednjega je svoj jagodni izbor za rubriko Objektiv dodal tudi naš foto-mojster Luka Fonda.

Potem bomo spakirali opremo in se podali na pot okrog sveta:
najprej nam bo Anja Bečan predstavila muke, užitke in ekstaze ob preseganju same sebe v življenjskem projektu v vroči španski Chulilli, Klemen Vodlan pa bo bolj užival na še bolj vroči, s kapniki, cigarami in starimi avtomobili posejani Kubi. Ljubitelji foto in besedne estetike se boste topili na straneh o balvanih na peščenjaku ameriške pustinje – ker na koncu se nihče ne spominja časa, preživetega v pisarni ali pri košnji trave, kot bi dejal Jack Kerouac. Za konec pa še bolj ekstremne pustolovščine. 16. januar je za Slovence v Patagoniji poseben dan: leta 1986 jih je na vrhu Cerro Torreja stalo kar devet. Podoživeli bomo dogodivščine odprave, ki je ustvarila Peklensko direttissimo. Potem bomo vse skupaj lahko primerjali z odpravo Luke Krajnca in Tadeja Krišlja – Anteta, ki sta na isti dan leta 2013 zaključila svoj prvenec, Ta pravi Kekec, na vrhu Fitz Roya. Ob vsem tem vas bodo poskusili navdahniti, razburiti ali zabavati naši kolumnisti Tomaž Žganjar, Anže Čokl in Gašper Pintar ter Urban Golob z doslej še neobjavljenim tekstom. Pripravili smo vam priročna vodnička za Ceredo in bolderje na Križni. Izvedeli boste vse, kar je sploh mogoče vedeti o plezalnih čevljih in kako jih kupovati – ob temeljitem pregledu vseh, ki so na voljo v Sloveniji. Svoje treninge boste lahko dopolnili z vajami na kampusu z natančnimi navodili za začetnike in profesionalce na tem orodju. Za bolj holistično usmerjene pa bomo z nekaj položaji spoznali jogo. Vas je kdaj sredi stene pri plezanju oviral strah? Za vse, ki vas zanima od kod izvira, kaj na njem je res in kako se ga znebiti, v podrobnem članku o strahu pred padanjem. Dodali bomo še nekaj nasvetov o prepoznavanju in rehabilitaciji poškodovanih krožnih vezi na prstih – najbolj tipične plezalske poškodbe o katerih pogosto še zdravniki ne vedo veliko.

Pa niti to še ni vse: zabavni teksti, mnenja, celostranske fotografije, komentarji novic in dogodkov, reprezentančni heroji in tisti, ki prihajajo za njimi ... da sploh ne omenjamo šokantne novice, zaradi katere se bo morda zaprl Plezalni center Ljubljana!

Naročite se in si zagotovite obilno jesensko žetev branja in fotografij ali pa le nemo pritrdite vsem, ki so nam že pred meseci dejali, da je projekt za »skopuške plezalce in internetno mularijo« v Sloveniji milo rečeno utopičen in naj energijo raje vložimo v praskanje po zadnjici. 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti