Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sto deset let Kadilnikove koče

Gorenjski glas - Urša Peternel: Leta 1905 so na vrhu Golice zgradili Kadilnikovo kočo, ki je bila med drugo svetovno vojno požgana.

Ob noletnem jubileju so znova vzniknile pobude, da bi na njenem mestu zgradili novo kočo, ki bi v spomin na Slavka Avsenika nosila ime Avsenikov dom.

»Dasi ni bilo nič kazno vreme, vendar je zvabila slovesna otvoritev Kadilnikove koče, ki se je vršila kar najsijajneje v nedeljo, dne 18. rožnika 1905, nad 500 izletnikov na vrhu Golice ... Lična koča je bila vsa v zastavah ... Pri vhodu v kočo je spremljala goste dražestna gospica Budinkova iz Kranjske Gore ...« so zapisali v Planinskem vestniku leta 1905 ob odprtju koče na vrhu Golice, na nadmorski višini 1836 metrov. Kočo so zgradili jeseniški planinci in jo poimenovali po starosti slovenskih planincev Francu Kadilniku. Čeprav so kmetje darovali les za kočo in brezplačno vozili gradbeni material, je zaradi drage gradnje obstajala nevarnost, da bodo upniki kočo zaprli; da do tega ne bi prišlo, je Franc Kadilnik iz svojega žepa podaril jeseniški podružnici Slovenskega planinskega društva sedem tisoč kron in tako rešil kočo in obstoj društva. Kočo so imenovali tudi Slovenska koča ali Zgornja koča in je bila »protiutež« spodnji koči, poimenovani Nemška koča, ki se je kasneje preimenovala v Jeseniško kočo. Zavetje planincem je nudila vse do druge svetovne vojne, ko je bila leta 1943 požgana (skupaj s spodnjo, Nemško kočo). Po nekaterih virih so ju požgali partizani, da ne bi služila Nemcem za oporišče. Jeseniški planinci so leta 1984 nižje pod vrhom Golice zgradili novo kočo, to je sedanjo Kočo na Golici. Kot so povedali v društvu, bodo 110-letni jubilej Kadilnikove koče na vrhu Golice obeležili konec avgusta na srečanju jeseniških planincev, ko bodo na vrhu Golice postavili tablo z opisom in vlogo takratne koče. Na slovesnosti bodo proslavili tudi šestdesetletnico nastanka Avsenikove Golice, nastopil bo tudi Ansambel Saša Avsenika.

Ob jubileju pa so znova vzniknile pobude, da bi na mestu nekdanje Kadilnikove koče na vrhu Golice zgradili novo kočo, ki bi nosila ime Avsenikov planinski dom. Z njo bi počastili spomin na Slavka Avsenika in njegovo legendarno skladbo Golica. Pobudo, ki jo je že leta 2009 dal Franci Brane z Bleda, je zdaj oživil Ivan Sivec. »V čast in Slavkov spomin bi planinci na vrhu Golice lahko postavili Avsenikov dom. V njem bi uredili spominsko sobo ...« poudarja Sivec, ki je pobudo sprožil na Facebooku in, kot pravi, naletel na izjemno pozitiven odziv.

Urša Peternel

01.08.2015




 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti