Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Neustrašna plezalka osvaja vrhove

Večer, Koroška - Petra Lesjak Tušek: Janja Garnbret, mladinska evropska prvakinja v težavnostnem in balvanskem plezanju

"Ne mika me, da bi šla na morje, le plezala bi," na običajno poletno vprašanje, če si bo lahko vzela kak dan za oddih ob morju, odgovori mladinska evropska prvakinja v težavnostnem in balvanskem plezanju in podprvakinja v težavnosti v članski konkurenci Janja Garnbret. Kako tudi ne bi plezala in neumorno trenirala več ur dnevno, če pa jo po nedavnemu evropskemu prvenstvu že v kratkem čaka svetovno prvenstvo v Italiji, kjer bo plezalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu znova med favoritinjami. "Ne čutim pritiska. Vem pa, da imajo vsi pričakovanja, čeprav jih ne izrečejo na glas," pred vnovično pomembno preizkušnjo razmišlja Janja Garnbret, članica velenjskega alpinističnega kluba, znotraj katerega deluje v skupini plezalcev C-teama pod vodstvom trenerja Gorazda Hrena. Šestnajstletna plezalka iz Koroške stremi le k vrhovom, ki jih očitno tudi brez težav osvaja - čeprav je seveda tudi laiku lahko kaj hitro jasno, da se za njenimi vrhunskimi uspehi skriva neomajno delo. Že prvo leto, ko se je lahko merila v članski konkurenci, je pozitivno presenetila. V Chamonixu je bila tudi zdaleč najmlajša finalistka.
Športno plezanje jo je navdušilo že zelo zgodaj, pri sedmih letih. Po svoje je takrat začela po naključju, saj se je prvič poskusila na plezalni steni, ki je bila postavljena na ulici sredi Slovenj Gradca. Kmalu zatem se je vpisala v tamkajšnji alpinistični klub, ob odhodu tedanjega trenerja v drugo službo, ko klub nato posledično ni deloval, pa je bila pred dilemo, ali nadaljevati v velenjskem ali ravenskem klubu. Praktični, logistični razlogi - prvenstveno službi staršev v Velenju - so botrovali izbiri Velenja, kamor se je pozneje vpisala tudi v gimnazijo. Dinamičen šport, v katerem se vsak gib razlikuje od prejšnjega, ji je vselej predstavljal užitek.
Očitno ji je bilo plezanje pisano na kožo, čeprav nikakor ne vnaprej zapisano ali položeno v zibel, saj ta šport ni ravno družinska tradicija. "Zdi se, da je bilo v meni," skomigne z rameni in ugotavlja ob oznaki, da velja za eno najbolj talentiranih plezalk. Odlične rezultate dosega tako v težavnostnem kot balvanskem plezanju - prvo terja vzdržljivost, drugo več koordinacije. Tako zaradi užitka v obeh kot zaradi doseženih uspehov se vsaj trenutno še ne bi mogla specializirati za eno ali drugo. "Ko ni tekmovanj, mi je super plezati tudi v skali, v naravi," doda Janja Garnbret, ki sicer ugotavlja, da se plezanje vse bolj uveljavlja in prepoznava kot šport, potem ko so ga še nedavno v glavnem povezovali le z alpinizmom. Pridobiva tudi v promocijskem smislu, ni več le obrobni šport, razmišlja športnica, ki verjame, da bo do olimpijskih iger leta 2020 plezanje postalo olimpijski šport. To prepričanje utemeljuje tudi z močno japonsko ekipo, ki bo po njenem storila vse, da bo plezanje v Tokiu ena od olimpijskih disciplin. Tudi konkurenca v tem športu se krepi, pri čemer vse več tekmic prihaja prav iz azijskih držav.
Garnbretova, ki se veseli vseh novih izzivov - teh v plezanju nikoli ne zmanjka, saj je vedno možna stopnja višje -, pravi, da bo skušala (pre)živeti kot profesionalna športna plezalka, želi si predvsem dolgo kariero brez poškodb. Razmišlja sicer tudi o študiju fizioterapije, veselilo bi jo delo športne psihologinje. A do odločitve o poklicni poti ima še dovolj časa. "Ni uspeha brez trdega dela, garanja, a najbolj pomembno je, da športnik tudi uživa," poudarja v svoji predanosti plezanju.

Petra Lesjak Tušek

POVSEM PREDANA PLEZANJU
Gorazd Hren, trener Janje Garnbret: "Mislim, da je Janja ena najperspektivnejših plezalk tako pri nas kot tudi v svetu, konec koncev je to že dokazala z naslovom mladinske evropske in svetovne prvakinje. Poleg tega, da je res v odlični formi, ima mnogo lastnosti in talentov, ki ji omogočajo biti najboljša plezalka. Na treningih je vedno osredotočena, posluša in se zelo hitro uči vseh novih prvin. V smereh, bodisi na tekmah bodisi v naravi, se odziva zelo hitro in vedno najde dobre rešitve za napredovanje. Čeprav je še zelo mlada, že pleza tako, kot to vidimo pri starejših in najbolj izkušenih plezalcih na svetu. Poleg tega, da je zelo talentirana, pa je morda najpomembnejše, da se ne spomnim, kdaj je nazadnje manjkala na treningu."
Mina Markovič, športna plezalka, evropska prvakinja: "Janja je super punca, zelo nadarjena, za njenimi uspehi pa je tudi ogromno dela. Ko stopi pred smer, je osredotočena, ima fokus, željo, živi za plezanje. Takega pristopa že dolgo nisem videla, saj ga zaslediš kvečjemu pri izkušenih plezalcih, ne pa še pri tako mladih. S tako predanostjo, ljubeznijo do plezanja in nadaljevanjem v tej smeri ima res lepo prihodnost."

Vecer.si 29.07.2015

  

Janja Garnbret (Petra Lesjak Tušek)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti