Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zidna stena: Popoldanska

AO Železničar: Prvi plezal Peter Bajec - Poli v nedeljo, 26. julija 2015 - ocena IV/IV-, II-III; 250 m, 30 min

Vstopi desno od Lešarjevega slapu, približno pet metrov levo od dobro vidnega kamina in kakih deset desno od značilnega kota/zajede, ki počasi zavije v desno. Na vstopu je mali možic.
Smer gre bolj ali manj naravnost gor, v spodnji tretjini prekorači sestopno stezo in spet nadaljuje navzgor. Odlikuje jo odlična, dolomitska skala in seveda trentarske trave, ki pa ti ne povzročajo sivih las.

Prvi plezal: Peter Bajec – Poli (AO Železničar), 26. 7. 2015
                 Ocena: IV/IV-, II-III; 250 m, 0,5 h

Dostop: od cestarske hiše ob vršiški cesti se napotiš po poti, ki vodi v Mlinarico. Okrog 50 metrov za rampo steza zavije levo iz kolovoza (slabo vidno) in te vodi skozi gozd levo nad strugo Mlinarice mimo podrte lovske koče vse do melišč pod steno. Tam se usmeriš proti grapi, ki te pripelje pod Zidno steno. Tu uloviš slabo vidno stezo, ki te ob steni pelje v desno vse do vstopa v smer. Od cestarske hiše slabo uro.

Opis: smer vstopi po zajedici, nekaj metrov višje jo na desni omejuje mala strehica. Nadaljuješ naravnost navzgor po ploščati in razčlenjeni steni v vpadnici nove strehice, na njeni levi je mala lopica. Tik desno ob strehici se zaženeš v strmo zajedo in po njej naravnost navzgor. Zajeda se izteče v ploščato steno, ki jo preplezaš naravnost in po nekakšni kratki široki poči (na levi mala strehica) stopiš na sestopno stezo. Od tu korak ali dva levo in navzgor po levi strani nekakšne globoke zajede in po ploščati steni navzgor proti previsku, ki ga preplezaš kar naravnost. Pozdravi te kompaktna in prijemov bogata stena. Ko opraviš s previskom nadaljuješ po naravnih prehodih na malo poličko in po zajedici naravnost navzgor dokler se ti od desne ne priključi strm žleb. Nadaljuješ po lahkem razu tik ob žlebu. Ko se raz izteče v gruščnato polico prestopiš v žleb in po njem do konca. Tik pred koncem se žleb zapre, prehod ti ponudi mala plošča na levi strani in po dveh korakih si na robu stene.

Oprema: /

Sestop: po skrotju se vzpenjaš navzgor dokler ne uloviš gamsje stečine, ki te v levo pripelje na nekakšen raz. Slediš stečini navzdol po temu razu, najprej po njegovi desni strani (če gledaš v dolino) nato pa zavije na njegovo levo stran. Stečina te pripelje do izstopa smeri Sprema se oluja in Tihi zmaj. Nato nadaljuješ po sestopu iz omenjenih smeri. Slaba ura do cestarske hiše.

27.07.2015 


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti