Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bosarplote

Bosarplote (wasserplatte, vlažna ali mokra stena) je previsna stena v pogorju Ratitovec severno nad vasico ZabrdoJanez Pikon: Šoderškovl, peščeni vrh, ki pomladi pozlati v zlatorumeni barvi cvetočega avriklja je najvišje nad Bosarplote, vlažno in mokro steno v pogorju Ratitovec.

Bosarplote

Bosarplote (wasserplatte, vlažna ali mokra stena) je previsna stena v pogorju Ratitovec severno nad vasico Zabrdo. Domačini trdijo, da po vlažni, včasih kar mokri steni največkrat solzi voda. Severno nad vasico Zabrdo in dolino pod Ratitovcem je opazno mogočno ostenje s peščenim vrhom Šoderškovl (schotterkofel, peščeni ali gruščnati vrh). Razgledno in robato pečino v grebenu severovzhodno zaključuje razgledna terasa Reštlanar (strmo travnato plazišče). Brezskrbno potepanje po razglednem in travnatem grebenu severno nad vasicami Zgornje Danje, Zabrdo in Torka mi ponudi prekrasne poglede po Selški dolini.

Šoderškovl, peščeni ali gruščnati vrh, ki pomladi pozlati v zlatorumeni barvi cvetočega avriklja je najvišje nad Bosarplote, vlažno in mokro steno v pogorju RatitovecRazčlenjeno in poraščeno strmo pobočje dopušča pogled v dolino z njenega razglednega predela, ki na kar nekaj mestih dovoljuje občutljiv dotik z globino in čudovitim razgledom prostrano po Selški doliniPod gorskimi travniki Kremanta (kremen, hrib s kremenom)  južno na grebenu dosežem bunker, ter nižje nadaljujem v gozdiček VajgrobenStezice, ki vodijo po robu razglednega predela se križajo s številnimi gamsjimi stečinamiPod gorskimi travniki Kremanta (kremen, hrib s kremenom)  južno na grebenu dosežem bunker, ter nižje nadaljujem v gozdiček Vajgroben

Razčlenjeno in poraščeno strmo pobočje dopušča pogled v dolino z njenega razglednega predela, ki na kar nekaj mestih dovoljuje občutljiv dotik z globino in čudovitim razgledom prostrano po Selški dolini, na mogočni Blegoš (1562 m) s Škofjeloškim hribovjem jugovzhodno in jugozahodno v smeri Porezna (1630 m). Stezice, ki vodijo po robu razglednega predela se križajo s številnimi gamsjimi stečinami.

Dosežem gozdni vrh Šoderškovl po bledi grebenski stezici, ki me privede do bunkerja iz preteklostiRazgledno in robato pečino v grebenu severovzhodno zaključuje razgledna terasa ReštlanarDosežem gozdni vrh Šoderškovl po bledi grebenski stezici, ki me privede do bunkerja iz preteklostiDosežem gozdni vrh Šoderškovl po bledi grebenski stezici, ki me privede do bunkerja iz preteklosti, kjer njegova notranjost priča o zapuščenosti, vlažnost v temnem betonskem objektu pa že skozi desetletja gradi zanimive kapniške oblikeDržim se južne razgledne pečine in se ob lični pastirski koči (Groba, jama ali kotanja) ob gozdičku povzpnem na delno poraščeno in razgledno pečino, ter rob izpostavljenega, iz doline vidnega razglednega vrha

Pod gorskimi travniki Kremanta (kremen, hrib s kremenom)  južno na grebenu dosežem bunker, ter nižje nadaljujem v gozdiček Vajgroben (kotlina ob grebenu, ki je poraščena s smrekovim gozdom) ob pečini me nadaljevanje privede na razgledne Peke (kozlov hrib ali gamsovec) in strme travnike Reštlanar (plazišče s počivališčem), to je zatravljena drča, ki strmo pada do vasice Zabrdo, vgnezdena med strme stene predela Bosarplote in travnatim predelom Peke, ki je v davnini služila za prehod drobnice na gorske pašnike Kremanta.

Šoderškovl, peščeni ali gruščnati vrh, ki pomladi pozlati v zlatorumeni barvi cvetočega avriklja je najvišje nad Bosarplote, vlažno in mokro steno v pogorju RatitovecBrezskrbno potepanje po razglednem in travnatem grebenu severno nad vasicami Zgornje Danje, Zabrdo in Torka mi ponudi prekrasne poglede po Selški doliniRazčlenjeno in poraščeno strmo pobočje dopušča pogled v dolino z njenega razglednega predela, ki na kar nekaj mestih dovoljuje občutljiv dotik z globino in čudovitim razgledom prostrano po Selški dolini

Držim se južne razgledne pečine in se ob lični pastirski koči (Groba, jama ali kotanja) ob gozdičku povzpnem na delno poraščeno in razgledno pečino, ter rob izpostavljenega, iz doline vidnega razglednega vrha. Dosežem gozdni vrh Šoderškovl po bledi grebenski stezici, ki me privede do bunkerja iz preteklosti, kjer njegova notranjost priča o zapuščenosti, vlažnost v temnem betonskem objektu pa že skozi desetletja gradi zanimive kapniške oblike. Razgledno grebensko prečenje zaključim nižje v gozdu predela (Cilinšeter, razkosana ali deljena redčina), dosežem planino Spodnja Irn in se krožno povzpnem pod Kačji rob do Kopišč pod planino Pečana.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Bosarplote

BosarploteDomačini trdijo, da po vlažni, včasih kar mokri steni največkrat solzi voda Šoderškovl, 1520 mSeverno nad vasico Zabrdo in dolino pod Ratitovcem je opazno mogočno ostenje s peščenim vrhom Šoderškovl (schotterkofel, peščeni ali gruščnati vrh)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti