Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Seveda so se gore zame spremenile.

Radio prvi - Jure K. Čokl: ... Dlje so kot nekoč!
Franci Savenc je nastopil kot gost oddaje Razkošje v glavi.

Franci Savenc je letos dopolnil častitljivih 80 let. Nekdanji profesor na srednji kemijski šoli je svoje poslanstvo našel v informiranju ljudi. Najprej svojih učencev, nato tudi širše javnosti. Vedno je iskal nove metode obveščanja in tako brez težav prepoznal vse prednosti svetovnega spleta, ki ga še danes spretno uporablja skoraj 10 ur na dan. Vse zato, da bi ohranil čim več slovenske alpinistične in gorniške dediščine, ki ji je zapisan že vse življenje: najprej kot alpinist, zdaj pa kot kronist. Starejši poslušalci se ga gotovo spominjajo kot pisca Alpinističnih novic v časopisu Delo in pozneje v Planinskem vestniku, naši najstarejši tiskani reviji. Danes le redko kateri ljubitelj gora ne pozna portala Gore-ljudje, katerega urednik Franci Savenc bo gost oddaje Razkošje v glavi. Obiskal ga je Jure K. Čokl.

Franci Savenc, urednik in glavni avtor gorniškega portala Gore-ljudje, je človek, ki ga je težko spregledati. Zdaj nekoliko bolj umirjenega koraka, preudarnega, a odločnega glasu in oči, ki govorijo na tisoče zgodb. Pred nekaj tedni je dopolnil 80 let, katerih sledi pa neverjetno dobro skriva in jih pod nobenim pogojem ne boste našli. Dokler o njih ne spregovori sam. Odkrito. Svet se je zanj kljub vsemu spremenil.
Svojo kariero v šolstvu je vedno dojemal kot poslanstvo. Zato mu je beseda informacija blizu v vseh svojih pomenih in morda bi lahko celo rekli, da je rdeča nit njegove poklicne kariere. Prenos informacij kakopak za seboj potegne poznavanje informacijske tehnologije. 80-letni Franci Savenc ima to področje kar za svoje domače. Ko človek vidi njegov domači kabinet, bi glede na opremo v njem prej pričakoval kakšnega nadobudnega najstnika, ne pa človeka v zrelih letih.

Najbolj ga je zaznamovalo poročanje o gorah in z njimi povezanih dejavnostih. To je zelo široko področje, kakor je širok tudi spekter vseh oblik poročanja o njih narodu, ki ima vse to v svojem dednem zapisu. To ga ni nikoli motilo, nasprotno. Prav v tem je našel in najde še vedno veliko motivacijo. Da so mu gore blizu, je več kot očitno. Kako zelo, je čutiti na vsakem koraku. In vendar se je vse to moralo nekoč nekje začeti. Nekdanji alpinist se tudi tega zelo dobro spominja. Zgodilo se je, ko je z očetom prvič obiskal Triglav. Goram je ostal zapisan vse do danes. In vendar se je njegov svet zaradi osmih križev, kolikor jih nosi, spremenil. Gore so v njem še vedno na zelo pomembnem mestu, a so vseeno nekoliko drugačne, pove.

Na svoj način se je spremenil tudi pogled ljudi na gore. Čas, v katerem živimo, je prinesel svoje. Zato je to logična posledica, pove. Sčasoma je naletel tudi na izzive slovenskega jezika v gorniški literaturi, katere avtor je tudi sam. In tudi na tem področju pustil neizbrisen pečat. Tako niti slučajno ne ostaja ravnodušen pri vse večji uporabi slenga in tujih izrazov pri zapisih, ki jih je splet, zdaj njegova primarna delovna platforma, poln. Čist slovenski jezik mu pomeni ogromno.

Na svoje delo je ponosen. Upravičeno. Vendar se zaveda, da je ogromno dela z vsem materialom, ki ga ima, ostalo tudi za prihodnje generacije. Veliko preveč pa je dela, ki ga opravlja še zmerom. Povsem logično je, da ga to izpolnjuje in da v tem še zmerom najde izziv, pa vendar. O tem, da bi prenehal delati, ni govora. Načrti, ki jih ima, so obsežni in zanimivi. Še za dolgo časa. Da mu bo uspelo, skoraj ne more biti dvoma. Energija, ki sije iz njega, bo sijala še dolgo. To izpričuje tudi eden izmed naših najboljših alpinistov, Tomaž Jakofčič – Jaka, ki je v uvodniku v Zgodovino slovenskega alpinizma zapisal, da je Franci Savenc naš najpomembnejši kronist alpinizma in gorništva.

Tistim, ki se bodo za njim ukvarjali s tem delom, ne bo lahko, pove. Dela je še ogromno. Z njim povezanih izzivov pa tudi. V izogib zgodovinskim nejasnostim in zmotam pri tem delu svojim naslednikom polaga na srce, naj vsako informacijo preverijo trikrat!
Ali človek, kakršen je Franci Savenc, sanja? Ne. Ali pa se svojih sanj ne spominja, doda. Tudi sicer je bil vedno realist, z nogami trdno na tleh. In vendar, ali ni sanjsko pri letih, ki jih je že dosegel, še zmerom početi tisto, kar ima najraje? In to tako, da se lahko postavi ob bok največjim kronistom svojega področja v vsej zgodovini?! Morda je še najbolje zaključiti z mislijo, da je največje bogastvo živeti svoje sanje.

Jure K. Čokl

Radio prvi - 18.07.2015 
Oddajo lahko poslušate na zgornji povezavi


Doživetja narave: Urednik gore-ljudje ... 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
BIO novosti RA

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti