Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Čista jeba

Slovenske novice - Boštjan Fon: Gorolazenje ima Slovenec v genih, a kaj ko ima ob tem v DNK še pretiravanje.


Slovenci smo napihnjen narod. Postavljamo se drug pred drugim s kakšno peripetijo, ki kar kliče po tem, da se ti poda tri žeblje in sam sebe zabiješ na križ. Postaneš rezervni Kristus. Trpel sem kot omenjeni, a sem zmogel, in sedaj, ob šanku in kameradih, prihaja vstajenje. Saj! Če pogledaš vse te naše krjavlje, ki so premagovali ekstremno nerazumljive razdalje z biciklom, v tekaških copatih, s cepini in klini ali s plavutkami in bili ob tem prefrigano samopromocijski, potem ti drugega ne preostane, kot da še sam spišeš eno tako ekstremno za svojo dušo in kolege. Vmes se še selfijaš, fejsbukaš in kar je še takega novodobnega, priročnega, za pršenje prek vseh meja okusnega.

Gorolazenje ima Slovenec v genih, a kaj ko ima ob tem v DNK-vijačnici zapisano še pretiravanje in neobzirnost. Sem zadnjič slišal, da smo tako mi pri našem časopisu kot gorski reševalci in policisti eni čisto navadni težakarji, ker stalno ponavljamo, kako varno na gorske vzpone in sestope v doline. Slovenske novice smo edini podalpski medij, ki večkrat natisnemo preventivne ukrepe za varno pot v gore.

Kje pa, čista bedarija! Naj bodo novičarji veseli za polne strani zgodb o polomljenih in mrtvih v gorah. Če se buška po gorah, so gorski reševalci zaposleni in upravičijo fine obleke in super čevlje, kijih nosijo. Policisti pa so itak na svetu zato, da težijo. Na cesti ali pa na gorski poti. Moj kolega, spoštovanja vreden alpinist in gorski reševalec, je ob tem samo zamrmral: »Čista jeba! Vsako leto je huje.« Ja, čista jeba, vam rečem, in to zato, ker naša država ne pobrska po arhivih in ne poišče zakona o planinskih poteh. Tam med drugim piše:»Uporabniki planinskih poti morajo pri uporabi planinskih poti ravnati samoodgovorno in odgovorno do drugih tako, da ne ogrožajo ali poškodujejo sebe ali drugega.« E, zdaj smo pa tam! Ali je težko kategorizirati planinske poti in ob tem še pripraviti parametre osebne opreme in psihofizičnih sposobnosti posameznika ali skupine, ki stopi na to pot? Ko se zgodi nesreča in poškodovani nima vsega predpisanega za tako pot, potem se mu zaračuna posredovanje gorskih reševalcev in plačilo vsake minute helikopterja ne glede na zavarovanje, ustavo, Boga, strice iz ozadja ... Preprosto je treba Slovenca usekati po žepu, potem začne razmišljati, da v supergah z dvema pločevinkama piva sredi julija pač ne gre riniti na Triglav!

Gorolazenje ima Slovenec v genih, a kaj ko ima ob tem v DNK še pretiravanje.

09.07.2015 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

10 komentarjev na članku "Čista jeba"

Igor Pavlič,

Čista jeba! Nesreče se še zdaleč ne dogajajo le na poteh. Kdo bo "pripravil parametre osebne opreme in in psihofizičnih sposobnosti"? Seveda je najlažje "Slovenca usekati po žepu". Torej če se kdo v hribih izgubi in mu pomagajo sestopiti reševalci, bo to plačal, ker ni bil ustrezno psihofizično pripravljen, saj se je izgubil kljub temu, da je imel pri sebi vse možne zemljevide, vodničke in navigacijsko opremo? Tudi gasilci nič ne računajo, če so mamca pozabili pečenko na štedilniku in odšli na vrt še po korenček in solato ter je zagorela hiša medtem, ko je klepetala s sosedo češ kako so čudni časi dandanes. Mogoče bodo pa uvedli obvezno opravljanje izpitov za gibanje po hribih, kot je v prometu, A kategorijo za lahke poti, B za malo težje itd. Tako rekoč boš moral imeti licenco? Kdo je še videl kmeta v gozdu ali skalah s planinsko opremo? Kakšno opremo bodo morali v stene nositi samohodci? Po analogiji takšne miselnosti bi morali tudi debeli ljudje plačevati zdravljenje kardiovaskularnih in ortopedskih ter še kakšnih terapij, rekreativci pa zdravljenje teniških komolcev in vrste drugih poškodb, končno ne povzroča stroškov le reševanje, ampak tudi zdravljenje, ljudje pač niso psihofizično odgovorni za svoje zdravje, udarimo jih po žepih, pa bodo!


Igor Pavlič,

Seveda, to je zaradi tega, ker sta bolniška in invalidnost v primeru nesreče pri delu višja od navadne ali za otroka. Končno bi morali uvesti tudi izpite iz varstva pri delu za gospodinje. Pa izpite iz požarne varnosti še posebej, certifikate za varno delo na vrtu ter kuhanje ter še marsikaj! Kaj bodo vse zavarovalnice sploh še počele z vplačanimi premijami, če bo pol manj nesreč? Tudi cepini, dereze, vrvi, čelade itd. bi morali imeti slovensko homologacijo, kot avtomobili recimo. In čas bi bil, da po hribih pooblaščene osebe pričnejo s pregledovanjem nahrbtnikov, če imajo mimoidoči s seboj predpisano opremo, podobno kot policisti preverjajo, če imaš v avtu prvo pomoč, rezervne žarnice in ostalo. Samo preverjanje podplatov čevljev kot to počnejo na letališčih, je premalo! Dokler teh neodgovorneež ne bomo udarili po žepu, se stanje ne bo izboljšalo!


Igor Pavlič,

A če te v Avstriji slabost dobi, moraš tudi pokazati opremo? Kakšno? Nitroglicerin?


Igor Pavlič,

Ka je pa z ustrezno opremo pri gorskih tekačih, jih miličniki opozorijo, če jih opazijo v neprimerni obutvi, brez opreme in še česa?


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Heinrich Blagne,

Sigurno je vsako leto huje in to ravno zaradi pretiravanja, ki je najbrž res zapisan nekje v DNK. Dejstvo je, da bo prej ali slej prišlo do sprememb na področju zakonodaje, kar ponavadi ne zmanjša zgolj stroškov, pač pa kar je najvažnejše: število nesreč. (Na delovnem mestu kjer se lahko poškoduješ, je zakonsko določeno obvezno opravljanje izpita iz varstva pri delu, kjer se učimo uporabe zaščitnih sredstev).


Matevž Mrak,

Matej, če v primeru reševanja zaradi opitosti ogroziš življenja gorskih reševalcev to ni več odločitev vsakega posameznika.

Ali se avtorju tega članka 100 žensk na Triglav v snegu ne zdi pretiravanje in neobzirno dejanje? Drugič se je bolje ugrizniti v jezik.

http://www.gore-ljudje.net/novosti/110638/


Matej Kucler,

...ko po naših gorah ne bo več brezplačnega reševanja se ne bo noben več ukvarjal z drugimi, kaj kdo nosi ima obuto. Če sodi alkohol v gore je to odločitev vsakega posameznika. Kdor ogroža ostale takih se je treba izogibat, imaš tud pohodnike z vso opremo pa mu lahko iz nahrbtnika pade kakšn predmet in drugega poškoduje, tud že to se je dogajal na terenu. Največkrat pa kak šodr prileti, zato je dobro počakat, da grejo pohodniki nad nami naprej.


Matej Kucler,

Matevž, če v primeru opitosti pride do nesreče je to malomarnost in zna se zgodit, da stroške plača sam tisti, ki so ga reševal.


Matej Kucler,

V Avstriji ni brezplačnega reševanja, kot pri nas. Če si član v Avstriji in imaš vso potrebno opremo pokažeš samo člansko in problema ni. Če jo nimaš račun 2-4-6 000 evrov in več. Pri nas pa za obisk gora ne rabiš NIČ. Če te slabost dobi, pokličeš brezplačni helikopter in problema ni. Če nekdo zdrsne zaradi navadnih superg izpod Mangarta pride GRS Bovec. Zakaj bi se nekdo matral, zapravljal 100-200 evrov za gojzarje ?!?

Sam sem vedno šel v gore z gojzarji, čelado, prvo pomoč, dodatna oblačila, krema, očala, palice, kapa, rokavice, tekočina, hrana ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti